Witamina C | Ochoroba.pl
21.01.2020 Dziś imieniny Agnieszki, Jarosława, Nory


Witaminy

Witamina C

Cytrusy

Witamina C znana jest pod nazwą "kwas askorbinowy ". W organizmie człowieka odgrywa niezwykle ważną rolę. Warunkuje procesy naprawy tkanek, bo ułatwia gojenie się ran, oparzeń. Ponadto uszczelnia naczynia krwionośne, likwiduje niewielkie krwawienia i odgrywa kluczową rolę w produkcji kolagenu.

Ta witamina spełnia też inne ważne funkcje. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Zwiększa wchłanianie żelaza ze związków nieorganicznych. Wzmacnia układ odpornościowy organizmu oraz zapobiega infekcjom wirusowym i bakteryjnym, a także zwiększa odporność na nowotwory. Przeciwdziała powstawaniu substancji rakotwórczych (nitrozoamin). Osłabia też działanie substancji alergizujących. Ułatwia leczenie infekcji układu moczowego i obniża ciśnienie tętnicze. Ostry niedobór tej witaminy wywołuje szkorbut.

Nadmierne spożywanie syntetycznej witaminy C może powodować tworzenie się kamieni w drogach moczowych.

Najlepsze naturalne źródła witaminy C to: owoce róży, cytrusy, owoce jagodowe, zielone warzywa liściaste, pomidory, kalafiory, ziemniaki i papryka.



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT