Ogranicz solenie | Ochoroba.pl
22.09.2020 Dziś imieniny Maury, Milany, Tomasza


Zdrowe żywienie

Ogranicz solenie

Kopia sól - solenie - jedzenie - zmniejszenie.jpg

Spożywanie soli wywiera znaczny wpływ na ciśnienie tętnicze. Świadczą o tym podane niżej wyniki badań.

Jeśli zdrowy młody człowiek będzie spożywał w ciągu doby pokarmy zawierające 6 g soli kuchennej, to jak wykazały badania, jego ciśnienie tętnicze wzrośnie o 5 mm Hg, zaś u osób w wieku podeszłym po spożyciu tej samej ilość soli ciśnienie wzrośnie o 10 mm Hg. U ludzi z nadciśnieniem tętniczym po spożyciu tej samej ilości soli ciśnienie wzrośnie jeszcze bardziej.

Z kolei zmniejszenie spożycia soli o połowę powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego u chorych o średnio ok. 7 mm Hg, a u zdrowych o 5 mm Hg.

Łatwo jest zalecić, znacznie trudniej ograniczyć spożycie soli, gdyż odbiera to wielu potrawom smak. Dlatego w wielu krajach, a zwłaszcza w Holandii, podaje się pacjentom w wieku starszym z niezbyt nasilonym nadciśnieniem odpowiednio spreparowaną sól, w której zmniejszono znacznie ilość sodu, a dodano sole potasu i magnezu.

Daje to dobre efekty, bo po pierwsze obniża się ciśnienie tętnicze, zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe, i to bez przyjmowania innych leków, a po drugie - potrawy nie tracą smaku.

Sól taka, o nazwie petrysal, dostępna jest także i w naszym kraju.



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT