Krótki poradnik o tym jak uniknąć zgagi | Ochoroba.pl
13.08.2020 Dziś imieniny Elwiry, Hipolita, Radosławy


Porady

Krótki poradnik o tym jak uniknąć zgagi

problemy ze zgagą

Jeśli nie przepada się za zgagą, warto znać sposoby na zmniejszenie prawdopodobieństwo jej wystąpienia. 

 

Zgaga nasila się w związku ze spożywaniem pewnych potraw i napojów, które znacznie zwiększają ilość wydzielanego soku żołądkowego. Należą do nich przede wszystkim kawa, zarówno zawierająca kofeinę, jak i bezkofeinowa, coca-cola, piwo i mleko. Wystąpieniu zgagi sprzyjają też następujące potrawy: czekolada, mięta, alkohol, cebula oraz wszystkie inne, które powodują wzmożone odbijanie się. Dlatego jeśli nie chcemy cierpieć na zgagę powinniśmy zrezygnować, przynajmniej na jakiś czas, z powyższych potraw i napojów, a zwłaszcza tych, które powodują u nas zgagę.

________________________________________________________________________________
Czytaj również:
 
________________________________________________________________________________

Ci, u których występuje zgaga po spożyciu czekolady, powinni zrezygnować nie tylko z czekolady, ale też znacznie ograniczyć spożywanie tłuszczów. Powinni zrezygnować z picia koktajli mlecznych, jedzenia tłustych serów, hamburgerów i innych tłustych potraw.

 

Nasilenie dolegliwości związanych ze zgagą można odczuwać również po spożyciu owoców cytrusowych lub ich soków, pomidorów, ostrych przypraw - wszystkie one drażnią bezpośrednio, i tak uszkodzoną przez sok żołądkowy, błonę śluzową przełyku. Odradza się również jedzenie jajek (zwłaszcza smażonych, a także w majonezie).

Wiele osób cierpiących na zgagę, po zastosowaniu przez pewien czas diety wegetariańskiej lub po zrezygnowaniu z posiłków w barach szybkiej obsługi zauważa, że zgaga ustępuje. Podobnie bywa po zaprzestaniu picia gazowanych napojów.

Warto zauważyć, że u wielu osób czynnikiem wywołującym zgagę jest alkohol pity zwłaszcza wieczorem przed położeniem się spać. W takich przypadkach rezygnacja z wieczornego drinka jest jedynym sposobem pozbycia się zgagi. Również palenie tytoniu sprzyja powstawaniu zgagi.

Nie tylko potrawy

Była już mowa o potrawach i używkach, które nasilają zgagę, ale trzeba też zwrócić uwagę, że i sposób jedzenia może sprzyjać zgadze. Zbyt szybkie i zbyt obfite jedzenie prowadzące do przeładowania żołądka także może nasilać jej objawy. Brak wstępnej fazy żucia pokarmu nie pozwala na wyprodukowanie śliny zawierającej substancje śluzowe, które działają ochronnie na błonę śluzową przełyku i zabezpieczają przed bezpośrednim żrącym działaniem soku żołądkowego.

Zauważono również, że czynnikiem częstym przy zgadze jest nadwaga i otyłość, zwłaszcza brzuszna.

Warto pamiętać, że jeśli po obfitym posiłku położymy się na prawym boku, sprzyjać to może szybkiemu wystąpieniu zgagi.

Osobom już cierpiącym na zgagę przypomina się, że powinny jeść powoli i długo żuć, nie przejadać się, po jedzeniu zrobić spacer (ok.2000 kroków) oraz nie kłaść się po posiłku na prawym boku.

Istnieją także leki, które wzmacniając napięcie mięśnia dolnego zwieracza przełyku zmniejszają skłonność do zgagi; należy do nich na przykład dostępny w aptekach coordinax, stosowany na 15 minut przed jedzeniem.



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT