Otyłość alimentarna, czyli wywołana przekarmieniem, jest związana z nawykiem jedzenia zbyt obfitych posiłków. Często występuje rodzinnie. Metaboliczne postacie otyłości są spowodowane nadmiernym spożywaniem pokarmów wskutek nienaturalnego poczucia głodu. Najczęściej jest to skutkiem zaburzeń hormonalnych. Nadmierna masa ciała pojawia się u osób:
- będących w okresie przekwitania lub po kastracji,
- długo głodzonych,
- będących najpierw na diecie z małą zawartością białka a później wracających do normalnego odżywania się
- dla których jedzenia spełnia funkcję nagrody, pocieszenia czy zabicia nudy
Sposób rozmieszczanie tłuszczu w organizmach osob otyłych jest różny. U jednych odkłada się w okolicy bioder, u innych w brzuchu, a jeszcze u innych głównie w pośladkach. Otyłość typu "gruszka" - (na udach i pośladkach) częściej występuje u kobiet. Otyłość brzuszna, typu "jabłko", w której największa ilość tkanki tłuszczowej odkłada się w okolicach brzucha, częściej występuje u mężczyzn.