Owocowo-warzywne soki oddziałują na wszystkie zmysły, wzmacniają ciało
i umysł, dodają energii i witalności. Łyk świeżo wyciśniętego nektaru to
zdrowa i smaczna metoda na ugaszenie pragnienia. Dostarcza organizmowi wielu
bardzo cennych substancji ? dużą dawkę
witamin, mikro- i makroelementów oraz przeciwutleniaczy.
Odpowiednio
przygotowane napoje zawierają mnóstwo wartościowych składników, np. sporą ilość
błonnika, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Soki
ułatwiają ponadto oczyszczanie organizmu z toksyn. Mogą pomóc nam również
bezboleśnie przetrwać przesilenie wiosenne, gdyż zawierają dużą dawkę mikro-
i makroelementów, m.in. potasu, w który zimowa dieta jest zazwyczaj uboga. Ten makroelement, zwany pierwiastkiem życia,
powinien być ważnym składnikiem każdego jadłospisu, gdyż reguluje równowagę
kwasowo-zasadową organizmu. Jest to stan, w którym zachowany jest odpowiedni
stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych. Warunkuje on utrzymanie
prawidłowego pH organizmu, a co za tym idzie ? właściwy przebieg procesów
życiowych.
W owocowym raju
Polacy najczęściej
wybierają soki owocowe. Największą popularnością cieszy się pomarańczowy,
jabłkowy oraz grejpfrutowy. Znany i lubiany jest również sok pomidorowy, który najbezpieczniej jest przygotowywać
samodzielnie w domu. W przeciwieństwie
do wersji przetworzonej, wyciśnięty
płyn ze świeżych owoców praktycznie nie będzie zawierał sodu, którego zazwyczaj
jest w naszej diecie za dużo. Niweczy on dobroczynne działanie potasu. Większość soków, a szczególnie ten z
granatu, ma działanie antyoksydacyjne, polegające na zwalczaniu szkodliwych
wolnych rodników. Dzięki temu organizm człowieka jest skutecznie chroniony
przed rozwojem różnych chorób. Soki owocowe zachowają wszystkie
składniki odżywcze, jeśli wypijemy je do 4 godzin po przygotowaniu (soki
warzywne do 10 godzin). Bez znacznej ich utraty wartości można je przechowywać
do 24 godzin w lodówce. Warto
także wzbogacać nektary o warzywa, które zawierają znacznie mniej cukru niż
owoce.
Do wydobywania nektaru najlepszym
rozwiązaniem są wyciskarki, które pozwolą nam na dokładne i szybkie
wyciśnięcie soku z dużej ilości owoców i warzyw. Popularne na rynku są także
sokowirówki, które mogą okazać dobrym rozwiązaniem szczególnie dla
początkujących.
Soki warzywne ? sekret zdrowia i
długowieczności
Człowiek powinien
spożywać ok. 0.5 kg surowych warzyw dziennie na każde 23 kg masy ciała.
Dietetycy polecają, aby każdy posiłek systematycznie uzupełniać o jarzyny,
które działają oczyszczająco i antyzapalnie na
mięśnie, tkanki i krew. Jednak tak
zwana zielenina nie należy do ulubionych produktów Polaków. Zazwyczaj jest jej
w naszej diecie za mało. Dostarczanie warzyw w postaci soku pozwala wielu
osobom sprostać temu wyzwaniu. To łatwy sposób, aby zjadać ich więcej niż
zazwyczaj. Są niskokaloryczne i można komponować je na wiele sposobów.
Na początek
najlepiej wybierać warzywa lekkostrawne, np. seler, koper, ogórek, oraz takie,
które lubimy jeść w normalnej postaci. Dajmy swojemu organizmowi czas, aby
przyzwyczaił się do zmiany diety. Później można dodawać do sprawdzonych
koktajli nowe, nieco mniej smaczne, ale znacznie bardziej wartościowe produkty,
takie jak cykoria, szpinak, kapusta, brokuł, rzepa. Ciekawym sposobem na
urozmaicenie soku jest dodanie ziół, np. natki pietruszki. W zależności od
preferencji możemy wzbogacić smak napoju, doprawiając go np. sokiem z cytryny,
bogatym w witaminę C. Wykorzystujmy również powstały przy produkcji soku
miąższ, gdyż zawiera dużą ilość błonnika.
Skutecznie nawodnić organizm
Organizm człowieka składa się w ok. 70% z wody,
a nieustannie narażony jest na jej utratę, dlatego do prawidłowego
funkcjonowania tak ważne jest uzupełnianie płynów, np. w postaci pożywnego i zdrowego
soku. Codziennie należy starać się wypijać ok. 2-2,5 litra różnych napojów. ? Jeśli dostarczamy ich za mało, żyjemy w
ciągłym biegu, ciężko pracujemy fizycznie, uprawiamy sporty to jesteśmy
narażeni również na niedobór potasu, który może zrekompensować dieta na bazie
soków pomarańczowych bądź pomidorowych, zawierających znaczną jego ilość ?
radzi lek. med. Arkadiusz Zieliński. Jeśli to okaże się niewystarczające,
możemy wspomóc się suplementacją, np. wybrać dostępny w aptekach bez recepty
Katelin+SR, który zawiera potas w postaci mikropeletek, uwalniających
substancję w jelicie cienkim ? tam, gdzie jest najlepiej wchłaniana. Ze
względu na unikatową budowę ? mikropeletki, stosowanie suplementu zgodnie z
zaleceniami producenta jest dobrze tolerowane oraz całkowicie bezpieczne.
Pyszne owocowo-warzywne koktajle dostarczą
naszemu organizmowi bardzo dobrze przyswajalnych składników odżywczych wraz z
pokaźną porcją życiodajnej wody. W trosce o zdrowie, energię, świetną
figurę i piękny wygląd postawmy na owoce, warzywa i tłoczone z nich świeże
soki. Te smakowite napoje, tak bogate w
wartościowe elementy, w tym potas, są zdrowym sposobem na odzyskanie sił po
sennej zimie.