Tym razem zamieszczam trochę informacji o czosnku, który powinien znaleźć się w wielu zdrowych potrawach. Chociaż ma też on swoich przeciwników, głównie z powodu zapachu, warto go stosować.
Czosnek jest znany ludziom przynajmniej od 10 tysięcy lat i ceniony jako roślina dająca siłę i chroniąca przed chorobami. Współczesne badania w pełni potwierdzają przeciwmiażdżycowe działanie czosnku, a ponadto związki w nim zawarte obniżają ciśnienie tętnicze krwi, wykazują też silne działanie przeciwbakteryjne oraz regulują pracę przewodu pokarmowego.
Czosnek może być jednak przede wszystkim łatwo stosowany w warunkach domowych w chorobach przeziębieniowych i w zapaleniu oskrzeli. A to dzięki temu, że charakteryzuje się on silnymi właściwościami bakteriobójczymi. Z powodzeniem może też konkurować z wieloma syntetycznie uzyskiwanymi antybiotykami.
Istnieje bardzo wiele sposobów przygotowywania w domu wyciągów leczniczych z czosnku, takich jak:
? nalewka alkoholowa,
? wyciągi olejowe, glicerynowe,
? wino czosnkowe.
Czosnek możemy też jeść na co dzień, jako dodatek do posiłków oraz jako przyprawę.
Warto także pamiętać, że czosnek pobudza układ odporności. Wzmaga działanie limfocytów T, odpowiedzialnych za odporność komórkową, przeciwwirusową oraz pobudza makrofagi, czyli komórki żerne, które pochłaniają i zabijają drobnoustroje i komórki nowotworowe. Czosnek korzystnie też wpływa na układ krążenia, ponieważ obniża poziom cholesterolu i opóźnia rozwój miażdżycy.
Po czosnek należy więc sięgać nie tylko wtedy, gdy już dokucza nam przeziębienie, ale zanim jeszcze zachorujemy, dla wzmocnienia odporności.
Badacze niemieccy zauważyli, że ludzie, którzy regularnie jedzą czosnek, mają znacznie lepszy nastrój. Znika u nich uczucie ciągłego zmęczenia, lęku i nadmiernej pobudliwości nerwowej. Powinny o tym pamiętać osoby często smutne, mające skłonności do depresji. Warto by zaczęły one spożywać dla poprawy nastroju jeden ząbek czosnku dziennie.
Jak dać sobie radę z zapachem?
Jest jednak jeden mankament kuracji czosnkowych, to zapach. Jednym ze sposobów pozbycia się go jest jednoczesne spożywanie z czosnkiem natki pietruszki lub suchych zmielonych nasion kminku.