Brzoza, śliwki, truskawki, maliny i owoce jarzębiny zawierają niewielkie ilości alkoholu o nazwie ksylitol, który - podobnie jak cukier - ma słodki smak. Alkohol ten wykazuje zdolność ograniczania wzrostu niektórych bakterii, m.in. takich, które są przyczyną próchnicy zębów.
Badania potwierdziły, że dodawanie dzieciom w wieku szkolnym do gumy do żucia ksylitolu (zamiast cukru) może w istotny sposób przyczyniać się do ograniczenia liczby dzieci mających próchnicę zębów i zmniejsza ich zachorowalność na choroby wywołane obecnością bakterii w jamie ustnej i gardle.
Poza tym żucie gumy bezcukrowej to prosty sposób wspomaga higienę jamy ustnej. Pobudzamy się w ten sposób do wydzielania większej ilości śliny, co skutkuje wypłukiwaniem resztek pokarmów z zębów. Gumę taką powinno się rzuć w krótkim czasie po posiłkach (np. 20 minut). Żucie takiej gumy - rzecz oczywista - nie zwalnia od obowiązku codziennego mycia zębów (zwłaszcza po zjedzeniu słodyczy) i okresowych przeglądów stanu uzębienia w gabinecie dentystycznym.
Uwaga: żucie gumy z cukrem może sprzyjać wystąpieniu próchnicy. Z kolei gumy bez cukru są właśnie oparte na ksylitomie.