Przyprawy nie tylko nadają smak potrawom oraz zapobiegają ich zbyt szybkiemu psuciu się, ale przede wszystkim pobudzają błonę śluzową żołądka do wydzielania większej ilości soków trawiennych. Ułatwia to trawienie zwłaszcza ciężkostrawnych mięs i tłuszczów. Nie żałujmy więc do mięs majeranku, kminku, pieprzu, tymianku, cząbru, bazylii i wielu innych przypraw ziołowych.
Również takie przyprawy, jak goździki, cynamon, wanilia, dodawane do ciężkich (np. świątecznych) ciast, ułatwiają zadanie naszemu przewodowi pokarmowemu.
Warto stosować przyprawy zwłaszcza w okresie świątecznym, gdy spożywamy dużo więcej pokarmów niż zwykle.
Niestety niektóre przyprawy mogą wywoływać zgagę.
Pamiętajmy też, że sól podnosi ciśnienie tętnicze. Dlatego osoby mające problem z nadciśnieniem powinny ograniczyć solenie.