Większość lekarzy, zwłaszcza zajmujących się profilaktyką i zapobieganiem rozwojowi schorzeń trapiących naszą cywilizację, podkreśla bardzo ważną rolę regularnego spożywania owoców i warzyw.
Niestety sposób odżywiania się wielu ludzi w naszym kraju nie uwzględnia tych zaleceń i nawet w środowiskach wiejskich, w rodzinach producentów owoców i warzyw, nie spożywa się takich ich ilości, które mogłyby działać profilaktycznie.
Dieta bogata w owoce i warzywa może zapobiegać takim groźnych chorobom jak miażdżyca i nowotwory. Ponadto reguluje pracę przewodu pokarmowego. Zapobiega jednej z częstszych dolegliwości, jaką są
zaparcia, a może też zapobiegać i ułatwiać leczenie
otyłości. Owocami i warzywami można zastępować posiłki mięsne o dużej zawartości tłuszczów.
Zmiana naszych nawyków żywieniowych, wzbogacenie posiłków o warzywa i owoce, może przyczynić się do poprawy zdrowia całej populacji.