Odwiedzając ostatnio Targi Medycyny Naturalnej dużo czasu spędziłam przy stoisku oferującym produkty pochodzenia pszczelego. Były tam nie tylko miody, ale też pyłek kwiatowy czy produkt jego obróbki, pierzga, wyjątkowo bogata w witaminy i składniki naturalne.
Degustując zasięgnęłam opinii doświadczonych pszczelarzy dotyczących wpływu poszczególnych rodzajów miodu na nasze zdrowie. I tak dowiedziałam się, że uwielbiany przeze mnie miód spadziowy jest dobry dla serca i bogaty w żelazo. Miód lipowy jest niezastąpiony przy przeziębieniach i chorobach reumatycznych, natomiast rzepakowy służy wątrobie i pomaga w leczeniu miażdżycy, podobnie jak miód rzepakowy. Spróbowałam także pysznego miodu z nawłoci, szczególnie polecanego dla osób cierpiących na choroby układu moczowego.
Niektóre osoby są uczulone na produkty pszczele i nie mogą stosować miodu. Ja na szczęście do nich nie należę i używam miodu, zamiast cukru, do kawy i herbaty.