Zwykle migrenie towarzyszy bardzo silny, pulsujący ból głowy, a czasami pojawiają się także nudności, wymioty, nadwrażliwość na światło i zaburzenia widzenia.
Lekarze nie są pewni, co właściwie jest powodem migreny- najprawdopodobniej przyczyną jest nieprawidłowe zwężanie i rozszerzanie się naczyń krwionośnych dostarczających krew do mózgu. Wygląda na to, że problem ten przynajmniej częściowo może występować rodzinnie.
Ataki migreny mogą wywoływać różne czynniki- nadwrażliwość na określone składniki lub dodatki pokarmowe , stres, wahania hormonalne towarzyszące cyklowi miesiączkowemu, stosowanie doustnych środków antykoncepcyjnych, głód kofeinowy, zmiany pogody czy pór roku, jaskrawe światło a nawet niektóre zapachy.
Migrena częściej dotyka kobiet niż mężczyzn.
Łatwiej jest unikać migreny niż ją leczyć oto kilka wskazówek:
unikaj pokarmów zawierających aminokwas tyraminę. Znajduje się on między innymi w suszonym i marynowanym mięsie a także w jego pochodnych (salami, frankfurtelki i inne tego typu kiełbaski), w serach takich jak cheddar, orzechach (zwłaszcza ziemnych).
Bogate w tyraminę są również czekolada i czerwone wino- często podejrzewane o wywoływanie ataków migreny.
Do innych czynników żywieniowych możemy zaliczyć owoce ( cytryny, limonki, grejpfruty, pomarańcze, kiwi, awokado, papaja, śliwki, mango, ananasy oraz owoce suszone), fasole i warzywa (cebula, czerwony pieprz, zielony groszek, soczewica, kapusta kiszona), napoje alkoholowe (wina, piwo, ciemny rum, brandy, scotch, kolorowe wódki), nasiona sezamu, dyni, słonecznika, kofeina, także słodziki jak aspartam czy benzoesan sodu- substancja szeroko stosowana w przyprawach.
Olej lniany zawiera dobroczynne kwasy tłuszczowe, dzięki którym organizm produkuje mniej prostaglandyn współodpowiedzialnych za stany zapalne i zwężenie naczyń krwionośnych. Kup olej tłoczony na zimno, przechowuj go w lodówce, chroniąc przed światłem i wysoką temperaturą; Olej ten możesz dodawać do napojów mlecznych albo do sosu do sałaty.
Witamina B także pomaga uniknąć migreny. Zalecana dawka to 40 mg dziennie- choć nadal jest to w sferze badań naukowców
pomocny bywa także magnez. W jednym z badań potwierdzono znaczną poprawę stanu zdrowia osób przyjmujących dziennie 200 mg magnezu. Jeśli zdecydujesz się zażyć magnez nie zapominaj o wapniu (500mg) bo brak równowagi między tymi dwoma pierwiastkami może przewyższać skuteczność kuracji samym magnezem.
Magnez i wapń nie powinny być jednak przyjmowane jednocześnie- zachowaj przynajmniej 3 godziny przerwy między jednym a drugim.
Kiedy tylko poczujesz ze zbliża się atak migreny, zjedz 1-2 gramy świeżo zmielonego imbiru. Duńscy naukowcy odkryli, że imbir pomaga zapobiegać migrenom i łagodzić jej ataki, blokując produkcję prostaglandyn.
Suplementacja diety: kwasami tłuszczowymiomega 3, 5?hydroksytryptofanem (prekursor serotoniny w organizmie) , glukozaminą , koezymem Q10
Sposobem który na pewno pozwoli nam uniknąć migreny jest eliminacja czynnika migrogennego a także podjęcie specjalistycznego leczenia.
Diana Wolańska