Zupka jest pożywna i doskonała na upał.
Zakupy
-jeden duży lub dwa mniejsze pęczki botwinki z młodymi buraczkami
-dwa średnie zielone ogórki
-pęczek rzodkiewek
-2-3 ząbki czosnku
-litr dobrego zsiadłego mleka
-pół pęczka koperku
-pęczek szczypiorku
-sok z połowy cytryny
-sól
- pieprz
- łyżeczka cukru
-jajka
Botwinkę i buraczki bardzo drobno pokroić. Wrzucić do garnka, zalać wodą, tak żeby całość była przykryta, troszkę posolić. Dodać łyżeczkę cukru i gotować około 15 min. aż kawałki buraków będą miękkie. Następnie dodać sok z cytryny. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć ogórki i rzodkiewkę, posiekać szczypiorek i koperek, wymieszać z zsiadłym mlekiem i do tego dodać rozgnieciony czosnek. Wywar z botwinki lekko schłodzić, wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki. Przed podaniem do zupy wrzucić jajka podzielone na ćwiartki lub połówki, można posypać świeżym koperkiem i szczypiorem.
Smacznego,
Krysia70.