ZŁOCISTE PLACUSZKI
Składniki
* szklanka mąki pszennej
* ? szklanki mąki kukurydzianej
* ok. ? szklanki mleka
* łyżeczka masła
* małe opakowanie cukru waniliowego
* jajo
* jabłko
* cukier puder
* łyżeczka płaska proszku do pieczenia
* olej z pestek winogron
Sposób przyrządzania:
W misce wymieszaj obie maki, cukier waniliowy, jajko, proszek.
W garnuszku zagrzej mleko, dodaj masło i wymieszaj aż się rozpuści. - Mleko ma być ciepłe, a niegorące.
Przelej mleko do miski i połącz wszystkie składniki mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego - jeżeli jest za gęste dodaj mleka, jeśli za rzadkie maki.
Jabłko obierz i pokrój w kostkę dodaj do masy.
Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką małe i smaż z obu stron na złoty kolor. Możesz posypać cukrem pudrem.