Żywienie osób starszych | Ochoroba.pl
22.05.2025 Dziś imieniny Emila, Neleny, Romy

Wiedza użytkowników: diety

Żywienie osób starszych

avatar
Autor:
Wiek:
41 lat
Miasto:
Warszawa
Płeć:
mężczyzna
Jestem:
Nie jestem związany z branżą medyczną
image

Postanowiłem podzielić się wiedzą na temat żywienia osób starszych zdobytą po latach doświadczeń z moim dziadkiem oraz po kilku wizytach u dietetyka. Mój dziadek od kilku lat ma problemy z odżywianiem, poza tym interesuję się dietetyką, więc myślę, że te informacje mogą być przydatne dla wielu osób.
WSKAZÓWKI OGÓLNE
1. Produkty spożywcze dzielą się na następujące grupy:
? Produkty zbożowe
? Mleko i przetwory mleczne
? Jaja
? Mięso, ryby, wędliny
? Warzywa, owoce
? Tłuszcze roślinne
2. Przede wszystkim jadłospis należy komponować tak, aby znalazły się w nim produkty z każdej grupy.
3. Jadłospis powinien się składać z 5 posiłków: 3 głównych i 2 przekąsek
4. Nie można zapominać o odpowiedniej podaży płynów: przynajmniej 8 szklanek płynów dziennie. Starsi ludzie bardzo często nie odczuwają pragnienia, dlatego należy przypominać im o piciu wody i świeżych soków owocowych.
5. Należy zrezygnować ze smażenia- najlepiej piec, dusić, gotować
6. Powinno się ograniczyć do minimum spożycie soli, ostrych przypraw i cukru. Nadmiar soli prowadzi do nadciśnienia i w związku z tym do udarów mózgu. Szczególną uwagę należy zwracać na sól ukrytą w daniach instant, wędlinach, pieczywie, konserwach. Z kolei duże spożycie cukru prowadzi do próchnicy, otyłości i kwasicy organizmu.
7. Należy zwiększyć spożycie chudych przetworów mlecznych, produktów z pełnego ziarna, kasz, ryb morskich, olejów roślinnych
8. U starszych ludzi wzrasta zapotrzebowanie na witaminy z grupy B, wapń, foliany, cynk, magnez oraz witaminę D3-należy zadbać o odpowiednie spożycie produktów będącym źródłem tych składników.
9. Z wiekiem maleje ilość enzymów trawiennych, dlatego należy wyłączyć z diety produkty ciężkostrawne: kapustę, nasiona roślin strączkowych, smażone i tłuste dania.
10. Ze względu na duże ryzyko wystąpienia zaburzeń lipidowych powinno się zadbać o odpowiednio wysokie spożycie błonnika (warzywa, owoce, produkty zbożowe pełnoziarniste) oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (oleje roślinne, ryby)
11. Zamiast kostek rosołowych Vegety należy używać przypraw ziołowych i świeżych ziół, nadają zapach i smak, dodatkowo pozwalają na zmniejszenie ilości dodawanej soli.
12. Należy zadbać o odpowiednią oprawę posiłków: przyjemną atmosferę, kolorystykę i konsystencję posiłków.
13. Należy kontrolować masę ciała, by uniknąć niedożywienia czy otyłości
ZAPOTRZEBOWANIE NA ENERGIĘ
? U osób starszych zapotrzebowanie kaloryczne jest dużo mniejsze niż u osób młodszych, ponieważ podstawowa przemiana materii obniża się wraz z wiekiem. Poza tym starsi ludzie są zazwyczaj nieaktywno fizycznie.
? Mężczyzna w wieku 60 lat powinien zjeść około 1750-2400 kcal w zależności od aktywności fizycznej
? Kobieta w wieku 60 lat powinna spożyć 1500-2100 kcal w zależności od aktywności fizycznej
BIAŁKO
? Białko w diecie osób starszych powinno być pełnowartościowe, czyli być pochodzenia zwierzęcego: np. chude mięso, jogurty, mleko, jaja, chude wędliny, ryby
? Białko powinno stanowić około 15% ogółu energii
TŁUSZCZ
? Powinien stanowić 30% ogółu energii
? Najlepszym źródłem tłuszczów diecie osoby starszej są ryby morskie, orzechy, oleje roślinne, chude mięso
? Należy unikać nasyconych kwasów tłuszczowych czyli tłuszczów zwierzęcych: smalcu, zbyt dużych ilości masła, tłustych mięs
WĘGLOWODANY
? Powinny stanowić 55% ogółu energii
? Świetnym źródłem węglowodanów są pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce, które są również bogate w błonnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego
W którymś z artykułów znalazłem też fajne sposoby na zwiększenie kaloryczności posiłków bez zwiększania ich objętości. Jest to szczególnie przydatne w przypadku starszych osób, które nie mają apetytu i szybko chudną.
? dodatek kalorycznych produktów takich jak: śmietana, mąka, mleko w proszku, masło, oleje roślinne, majonezu
? dodawanie do potraw wysokoenergetycznych odżywek: np. Protifar, Nutridrink czy Nutrison
? zwiększenie liczby posiłków (5-6 posiłków mniejszych objętościowo)



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT