Pleśniawką nazywa się biały nalot w jamie ustnej wywołany obecnością drożdżaka Candida albicans. Często pojawia się w okresie osłabionej odporności organizmu.
Afty to kilkumilimetrowe ubytki błony śluzowej jamy ustnej (nadżerki), których pojawieniu towarzyszy miejscowy stan zapalny. Mogą występować u osób zdrowych, choć często dotykają osób niedbających o higienę jamy ustnej, chorych na celiakię (nietolerancja glutenu) i osób cierpiących na stany zapalne jelita grubego. Afty często pojawiają się w okresach osłabionej odporności- po stresie, przemęczeniu, w niedożywieniu, przy niedoborze witamin (głównie z grupy B), podczas infekcji, po kuracji antybiotykowej.
Stosuje się leczenie miejscowe: płukanki odkażające z szałwii, leki przeciwgrzybicze w postaci tabletek do ssania i kurację wzmacniającą, tzn. uzupełnienie mikroelementów i witamin. Należy także unikać kwaśnych, ostrych i drażniących błonę śluzową potraw, aby nie opóźniać procesu gojenia.
Jeśli pleśniawki lub afty pojawiają się często warto wykonać podstawowe badania krwi (morfologia, OB, rozmaz, poziom glukozy), co pomoże wykluczyć choroby ogólnoustrojowe, jako przyczynę ich powstawania. Jedną z nich może być cukrzyca.