Pyszny domowy dżem agrestowy | Ochoroba.pl
21.05.2025 Dziś imieniny Jana, Moniki, Wiktora

Wiedza użytkowników: przepisy

Pyszny domowy dżem agrestowy

avatar
Autor:
Wiek:
58 lat
Miasto:
Warszawa
Płeć:
kobieta
Jestem:
nie związana/y ze służbą zdrowia
image

Lipiec to sezon na moje ulubione owoce, więc nie mogę sobie darować zacytowania prostego przepisu na dżem agrestowy. Zrobiłam już 5 słoików :)
Sprawa jest prosta, bo agrest nie potrzebuje żadnych żelfixów i innych cudów. Biorę 65 dag cukru na każdy kg owoców, wychodzi słodki.
Owoce trzeba oczywiście najpierw umyć. Połowę rozgnieść, zasypać cukrem, przykryć i zostawić na 40 minut, aż puści sok.
Następnie gotuje się je do momentu rozpuszczenia się cukru. Do wrzącego musu można dodać owoce i gotować na małym ogniu mieszając. Trzeba uważać, żeby dżem się nie przypalił i co jakiś czas zdejmować szumowiny. Gotowy dżem staje się lśniący. Gorący należy przełożyć do słoików, mocno zakręcić i odstawić do ostudzenia.
Pycha!



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT