Sok z liści młodego jęczmienia, nazywany także ?zieloną krwią? lub ?zielonym mlekiem?, zawiera pełną gamę witamin i składników mineralnych. Ma wysoką zawartość betakarotenu, witaminy C, E i witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6), biotyny (B7), kwasu foliowego, kwasu pantotenowego (B5) i choliny. Zawiera także wiele antyoksydantów. W porównaniu do pszenicy jęczmień zawiera 2 razy więcej magnezu, 5 razy więcej żelaza, 25 razy więcej potasu i aż 37 razy więcej wapnia. Z płaskiej łyżeczki sproszkowanego soku i szklanki wody, po wymieszaniu otrzymuje się szklankę soku, w którym zawartość składników odżywczych odpowiada składem 2kg ekologicznie uprawianych owoców i warzyw.
Sok z jęczmienia polecany jest osobom chorym na cukrzycę, zaburzenia pracy tarczycy, anemię, miażdżycę, nadciśnienie, osteoporozę, również w okresie rekonwalescencji.
Sproszkowany sok z młodych zielonych liści jęczmienia pochodzącego z ekologicznych upraw jest dostępny w sklepach zielarskich. Niestety jest to nowy produkt na rynku, a jego cena wciąż wysoka (180g = trzy miesiące kuracji= ok. 260zł).