Poniżej przepis na chleb, który robiłam już wiele razy i zawsze wychodzi:)
Nie trzeba mieć specjalnej maszyny do pieczenia, wystarczy zwykły piekarnik, a chlebek jest naprawdę pyszny:)
Chleb wieloziarnisty
Składniki:
Przygotowanie:
Cukier i pokruszone drożdże rozrobić w ciepłej (ale nie gorącej!) wodzie.
Mąkę, ziarna i sól dokładnie wymieszać.
Zalać ciepłą wodą (z drożdżami i cukrem)i wyrobić ciasto (mieszam po prostu łyżką, żeby składniki się połączyły, bo ciasto jest rzadkie).
Odstawić do wo wyrośnięcia na ok. 20 min.
Wyrobić ponownie i przełożyć do natłuszczonych blaszek keksowych.
Odstawić do wyrośnięcia.
Piec ok. 1 godziny w temperaturze 230 stopni. Wychodzą dwie blaszki keksowe pysznego pełnoziarnistego chleba.
To jest przepis podstawowy
W zależności od tego, czym akurat dysponuję mieszam przeróżne ziarenka, zamiast otrąb daję zarodki pszenne, za każdym razem wychodzi pysznie:)
DOBRA RADA
Smaruję blaszkę masłem i obficie wysypuję pestkami dyni, słonecznika i czym tylko się da, bo przecież nie ma co marnować miejsca na chlebie, skoro można tam wcisnąć ziarna:)
Trzeba tez pamiętać o tym, żeby zaraz po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć bochenki chleba z blaszek i niech sobie stygną zawinięte w ściereczkę - będą potem miały chrupiąca skórkę. Kiedy stygną w blaszce skórka jest bardziej miękka.
Liczę na komentarze i uwagi po wypieku, bo znalazłam kiedyś ten przepis przypadkiem i ten chleb to jedyna rzecz, którą piekę regularnie:)
SMACZNEGO:)