Japońska zupa miso shiro - mój ulubiony przepis | Ochoroba.pl
25.05.2025 Dziś imieniny Borysa, Magdy, Marii-Magdaleny

Wiedza użytkowników: przepisy

Japońska zupa miso shiro - mój ulubiony przepis

avatar
Autor:
Wiek:
45 lat
Miasto:
Małe
Płeć:
kobieta
Jestem:
nie związana/y ze służbą zdrowia
image

Zupa miso shiro
* 1 litr wody
* 4 dag suszonych alg morskich wakame
* 4 łyżki pasty miso (ze sfermentowanej soi)
* 10 dag serka sojowego tofu
* 1/3 łyżeczki granulowanego bulionu dashi
* 50 ml sake
* 50 ml białego wina
* prażony sezam
Sposób przygotowania
Algi wakame zalej wodą, podgrzewaj prawie do wrzenia. Bezpośrednio przed zagotowaniem wyjmij je z garnka i odłóż. Wywar zagotuj, dodaj dashi i miso. Gotuj przez chwilę, przypraw sake i winem. Do miseczek nakładaj pokrojony w drobną kostkę serek tofu oraz ugotowane algi. Przygotowane składniki zalej bulionem miso shiru i posyp uprażonymi na suchej patelni ziarenkami sezamu.



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT