Aby zmobilizować mózg i udoskonalić sztukę zapamiętywania, można wykonywać kilka przedstawionych poniżej ćwiczeń.
Sposób na pobudzenie pamięci
Jeśli chcesz, aby w mózgu powstały nowe połączenia, używaj wielokrotnie w ciągu dnia ?nie tej? ręki do wykonywania typowych codziennych zadań. Np. jeśli zazwyczaj szczotkujesz zęby prawą ręką, używaj naprzemiennie lewej. Jeśli zapinasz spodnie na suwak
lewą ręka, rób to prawą. Mózg ?wie? kiedy używasz niewłaściwej ręki, ponieważ otrzymuje od tej ręki czuciową i ruchową informację. Właśnie to pomieszczenie skutkuje powstaniem nowych mózgowych połączeń, gdy mózg wprawia się w opanowanie nowego zadania. Ale na pewno zrezygnować trzeba z tego ćwiczenia, gdy pracujemy wiertarką mechaniczną. ;)
Jest też inny sposób na pobudzenie pamięci. Jeśli próbujesz coś zapamiętać, wymyśl środek mnemoniczny ? wyrażenie, formułkę lub wierszyk, który ułatwi Ci przypomnienie sobie tego. Wiele osób pamięta na przykład barwy tęczy ? czerwona, pomarańczowa, żółta, zielona, niebieska, indygo i filetowa ? dzięki odtworzeniu w pamięci stwierdzenia ?Czerwona papuga żako zjadła nakrętkę i figę?. W podobny sposób możesz zapamiętywać listy rzeczy. Można też spróbować zapamiętać np. listę zakupów poprzez wymyślenie krótkiego opowiadania.
O pamięć należy dbać, odpowiednia dieta jest bardzo istotna.
Mózg składa się w 85 procentach z wody. Powinieneś wypijać przynajmniej 8 szklanek wody dziennie. Odwodnienie prowadzi do zmęczenia, które może być fatalne w skutkach dla pamięci.
Sprawdź czy twoja dieta uwzględnia wystarczającą ilość witamin B. Należą do nich witaminy B1, B6, B12 i niacyna. Te składniki odżywcze pomagają w tworzeniu i naprawie tkanki mózgowej, a niektóre z nich wspierają organizm w przekształcanie pokarmu w energię. Banany, ciecierzyca pospolita, indyk są zasobne w witaminę B6; całe ziarna i mięso to dobre źródła wszystkich witamin B. Orzechy i nasiona, zarodki pszenne i wzbogacone płatki śniadaniowe obfitują również w te witaminy.
Jedz więcej wartościowych pokarmów, równocześnie redukując pokarmy o wysokiej zawartości nasyconych tłuszczów. Blokują one tętnice, które odżywiają serce mózg, co w efekcie zmniejsza zaopatrzenie mózgu w tlen. Podobnie szkodliwe są kwasy tłuszczowe trans, znajdujące się w twardych margarynach i wyrobach ciastkarskich
Jedz tłuste ryby 2-3 razy w tygodniu. Ryby, takie jak łosoś, makrela, śledź i świeży (nie w puszce) tuńczyk, zawierają kwasy tłuszczowe omega- 3. Związki te są dobre dla serca i mózgu, ponieważ zapobiegają zwężaniu światła tętnic.