Składniki: 1kg dojrzałego agrestu, 0,5kg cukru, laska wanilii, kawałek korzenia imbiru, 1 litr 50% wódki zrobionej ze spirytusu
Kilogram dojrzałych owoców agrestu szybko umyć na sicie, obrać z ogonków i szypułek. Włożyć do słoja i lekko zmiażdżyć, aby owoce popękały. Dodać pół kilograma cukru, laskę wanilii i kawałek korzenia imbiru. Zalać litrem wódki (50%) zrobionej ze spirytusu. Przez dwa tygodnie szczelnie zamknięty słój trzymać w ciepłym i słonecznym miejscu. Przecedzić przez sito, potem przefiltrować przez bibułę filtracyjną i zlać do butelek. Butelki szczelnie zamknąć. Przez pół roku trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu.
W celach leczniczych, jako środek wzmacniający, pić łyżkę stołową dwa razy dziennie.
Przepis pochodzi z książki ?Nalewki Zdrowotne? Jana Rogala, wydanej przez Wyd. Baobab