Nalewka agrestowa | Ochoroba.pl
21.05.2025 Dziś imieniny Jana, Moniki, Wiktora

Wiedza użytkowników: przepisy

Nalewka agrestowa

avatar
Autor:
Wiek:
42 lat
Miasto:
Łódź
Płeć:
kobieta
Jestem:
nie związana/y ze służbą zdrowia
image

Składniki: 1kg dojrzałego agrestu, 0,5kg cukru, laska wanilii, kawałek korzenia imbiru, 1 litr 50% wódki zrobionej ze spirytusu
Kilogram dojrzałych owoców agrestu szybko umyć na sicie, obrać z ogonków i szypułek. Włożyć do słoja i lekko zmiażdżyć, aby owoce popękały. Dodać pół kilograma cukru, laskę wanilii i kawałek korzenia imbiru. Zalać litrem wódki (50%) zrobionej ze spirytusu. Przez dwa tygodnie szczelnie zamknięty słój trzymać w ciepłym i słonecznym miejscu. Przecedzić przez sito, potem przefiltrować przez bibułę filtracyjną i zlać do butelek. Butelki szczelnie zamknąć. Przez pół roku trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu.
W celach leczniczych, jako środek wzmacniający, pić łyżkę stołową dwa razy dziennie.
Przepis pochodzi z książki ?Nalewki Zdrowotne? Jana Rogala, wydanej przez Wyd. Baobab



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT