SKLADNIKI:
* Składniki 2 nieduże bakłażany
* 3 duże pomidory
* 3 cebule
* 3 ząbki czosnku
* sól, pieprz, oregano, bazylia
* oliwa
* 200 g sera mozzarela
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Bakłażany umyć, pokroić w plastry i posolić, odstawić na godzinę.
2. Następnie bakłażany opłukać, osuszyć i obsmażyć na oliwie.
3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w kostkę, odcedzić na durszlaku z nadmiaru soku, dodać drobno pokrojony czosnek, sól, pieprz, przyprawy.
4. Cebulę pokroić, podsmażyć.
5. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układać kolejno: bakłażany cebulę pomidory z czosnkiem pokrojoną w plastry mozzarelę Każdą warstwę zapiekanki doprawić wedle gustu.
6. Zapiekać w 180 stopniach około 40 minut.
Można dodać ulubione mięso pokrojone w kosteczkę.