Zapiekane bakłażany z mozzarelą | Ochoroba.pl
23.05.2025 Dziś imieniny Leoncjusza, Michała, Renaty

Wiedza użytkowników: przepisy

Zapiekane bakłażany z mozzarelą

avatar
Autor:
Wiek:
51 lat
Miasto:
Komorów
Płeć:
kobieta
Jestem:
nie związana/y ze służbą zdrowia
image

SKLADNIKI:
* Składniki 2 nieduże bakłażany
* 3 duże pomidory
* 3 cebule
* 3 ząbki czosnku
* sól, pieprz, oregano, bazylia
* oliwa
* 200 g sera mozzarela


ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Bakłażany umyć, pokroić w plastry i posolić, odstawić na godzinę.
2. Następnie bakłażany opłukać, osuszyć i obsmażyć na oliwie.
3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w kostkę, odcedzić na durszlaku z nadmiaru soku, dodać drobno pokrojony czosnek, sól, pieprz, przyprawy.
4. Cebulę pokroić, podsmażyć.
5. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układać kolejno: bakłażany cebulę pomidory z czosnkiem pokrojoną w plastry mozzarelę Każdą warstwę zapiekanki doprawić wedle gustu.
6. Zapiekać w 180 stopniach około 40 minut.
Można dodać ulubione mięso pokrojone w kosteczkę.



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT