*makaron cannelloni - opakowanie, a ile rurek zużyjemy, zależy od nas?
*mięso mielone
*cebula
*czosnek
*pomidory
*koncentrat pomidorowy- niekoniecznie
*przyprawy - wg uznania
*margaryna do wysmarowania formy
*żółty ser- trochę do posypania na wierzchu
Przepis na beszamel
* 4 łyżki masła
* 4 łyżki mąki
* 3 szkl mleka
* warianty przypraw: gałka muszkatołowa + biały pieprz + sól lub Vegeta
Masło z mąką smażyć 2-3 minuty na jasnozłoto, aż zacznie skwierczeć. Dodać mleko i przyprawy. Gotować przez 15-30 minut na małym ogniu, mieszając trzepaczką do ubijania piany - sos ma być puszysty i delikatny.
Przygotowanie Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na patelni, na oleju, albo na maśle.Dodajemy mięsko mielone i smażymy dalej.Dodajemy pomidory pokrojone, ew. koncentrat pomidorowy jak będzie za mało pomidorów. No i masę przypraw. Czosnek, pieprz, sól oczywiście, zioła prowansalskie, tym razem dodałam trochę garam masali do mięsa, gałki muszkatołowej, papryki i już nie pamiętam co mi tam wpadło w ręce, ale trzeba sprawdzać smak i dodawać co się lubi. Jak już się mięsko usmaży, odstawiamy do ostygnięcia. Jak mięso przestygnie na tyle, że możemy je dotykać, wtedy zabieramy się za faszerowanie nim rurek makaronu.
(Niektórzy mówią, że lepiej obgotować makaron, ale ja po prostu zalewam cały beszamelem, wtedy jest wystarczająco wilgotno, żeby się upiekł na miękko.) No i jak już napchamy mięska do wszystkich rurek, to kładziemy je ładnie obok siebie w brytfance wysmarowanej margaryną. Zalewamy rurki beszamelem i posypujemy żółtym serem. Proszę, całe rurki zalane beszamelem, nawet ich nie widać. Pieczemy w 180-200C ok 40 minut.