O naszym sercu powinniśmy myśleć z ?sercem, na uwagę w chorobach serca zasługuje sposób odżywiania a w zmianach miażdżycowych unikanie tłuszczu i cholesterolu.
Cholesterol to rodzaj tłuszczu, którego nadmiar we krwi przyczynia się do powstania zmian miażdżycowych. Lekarze często mówią o ?złym? cholesterolu (zwanym cholesterolem LDL) oraz ?dobrym? (zwanym cholesterolem HDL). Kiedy słyszymy po prostu cholesterol, to chodzi o poziom całkowitego (suma ?złego? i dobrego?) cholesterolu we krwi. U osób z chorobą wieńcową poziom złego cholesterolu (LDL) powinien być mniejszy niż 100mg/dl, a poziom dobrego (HDL) wyższy niż 35mg/dl. Najwłaściwsze wartości w każdym indywidualnym przypadku powinien ustalić lekarz.
Poziom cholesterolu we krwi zależy od ilości tej substancji w jedzeniu. Jego ilość zwiększa też dieta obfita w inne tłuszcze, szczególnie zwierzęce. Specjaliści nazwali te tłuszcze nasyconymi w przeciwieństwie do tych, które spotyka się w roślinach i rybach czyli nienasyconych. Tłuszcze nasycone występują w mleku i jego przetworach (masło, sery); w czerwonym mięsie i skorupiakach.
Dla serca niebezpieczne są szczególnie potrawy smażone, znacznie bardziej polecane są potrawy gotowane czy grillowane. Tłuszcze nasycone są zdrowsze niż nienasycone i to właśnie ten rodzaj tłuszczu powinien być jednym z podstawowych składników naszej diety.
Dużo cholesterolu zawierają podroby i żółtka jaj. Należy zatem zamienić żółtka na jajka.
jaki poziom cholesterolu?
Cholesterol całkowity mniejszy niż 200 mg/dl ? ryzyko choroby wieńcowej jest bardzo małe, do takie poziomu należy dążyć.
Cholesterol między 200 mg/dl a 240 mg/dl - ryzyko większe ?sygnał ostrzegawczy?
1.Cholesterol powyżej 240 mg/dl - ryzyko jest duze, powinniśmy intensywnie dążyć do jego obniżenia.
Praktyczne porady
-Czas przejść na chude mleko, zrób to stopniowo przechodząc z pełnego mleka na mleko 1-2%
-?Zaprzyjaźnij? się z etykietami na produktach, większość z nich zawiera informacje o ilości i rodzaju cholesterolu oraz innych tłuszczów
-oddzielaj widoczny tłuszcz od kawałków samego mięsa; oddzielaj tłuszcz i skórę z kurczaka i indyka
-zawsze schładzaj zupy i wyrzucaj zbierający się na wierzchu tłuszcz
-jedz owoce i warzywa zamiast przekąsek w rodzaju chipsów