Miażdżyca, choroba wieńcowa ? co z tym cholesterolem? | Ochoroba.pl
22.05.2025 Dziś imieniny Emila, Neleny, Romy

Wiedza użytkowników: porady

Miażdżyca, choroba wieńcowa ? co z tym cholesterolem?

avatar
Autor:
Wiek:
55 lat
Miasto:
Płock
Płeć:
kobieta
Jestem:
nie związana/y ze służbą zdrowia
image

O naszym sercu powinniśmy myśleć z ?sercem, na uwagę w chorobach serca zasługuje sposób odżywiania a w zmianach miażdżycowych unikanie tłuszczu i cholesterolu.
Cholesterol to rodzaj tłuszczu, którego nadmiar we krwi przyczynia się do powstania zmian miażdżycowych. Lekarze często mówią o ?złym? cholesterolu (zwanym cholesterolem LDL) oraz ?dobrym? (zwanym cholesterolem HDL). Kiedy słyszymy po prostu cholesterol, to chodzi o poziom całkowitego (suma ?złego? i dobrego?) cholesterolu we krwi. U osób z chorobą wieńcową poziom złego cholesterolu (LDL) powinien być mniejszy niż 100mg/dl, a poziom dobrego (HDL) wyższy niż 35mg/dl. Najwłaściwsze wartości w każdym indywidualnym przypadku powinien ustalić lekarz.
Poziom cholesterolu we krwi zależy od ilości tej substancji w jedzeniu. Jego ilość zwiększa też dieta obfita w inne tłuszcze, szczególnie zwierzęce. Specjaliści nazwali te tłuszcze nasyconymi w przeciwieństwie do tych, które spotyka się w roślinach i rybach czyli nienasyconych. Tłuszcze nasycone występują w mleku i jego przetworach (masło, sery); w czerwonym mięsie i skorupiakach.
Dla serca niebezpieczne są szczególnie potrawy smażone, znacznie bardziej polecane są potrawy gotowane czy grillowane. Tłuszcze nasycone są zdrowsze niż nienasycone i to właśnie ten rodzaj tłuszczu powinien być jednym z podstawowych składników naszej diety.
Dużo cholesterolu zawierają podroby i żółtka jaj. Należy zatem zamienić żółtka na jajka.
jaki poziom cholesterolu?
Cholesterol całkowity mniejszy niż 200 mg/dl ? ryzyko choroby wieńcowej jest bardzo małe, do takie poziomu należy dążyć.
Cholesterol między 200 mg/dl a 240 mg/dl - ryzyko większe ?sygnał ostrzegawczy?
1.Cholesterol powyżej 240 mg/dl - ryzyko jest duze, powinniśmy intensywnie dążyć do jego obniżenia.
Praktyczne porady
-Czas przejść na chude mleko, zrób to stopniowo przechodząc z pełnego mleka na mleko 1-2%
-?Zaprzyjaźnij? się z etykietami na produktach, większość z nich zawiera informacje o ilości i rodzaju cholesterolu oraz innych tłuszczów
-oddzielaj widoczny tłuszcz od kawałków samego mięsa; oddzielaj tłuszcz i skórę z kurczaka i indyka
-zawsze schładzaj zupy i wyrzucaj zbierający się na wierzchu tłuszcz
-jedz owoce i warzywa zamiast przekąsek w rodzaju chipsów



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT