KIEŁKI LUCERNY:
- Są dobrym źródłem FITOESTROGENÓW (czyli hormonów roślinnych), które pomagają łagodzić objawy menopauzy.
- Zapobiegają również osteoporozie, nowotworom i chorobom serca
- Zawierają duże ilości białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E i C, kwasu foliowego, selenu, cynku, magnezu
- Ze względu na swój skład polecane są kobietom ciężarnym i karmiącym
- Ma działanie łagodzące objawy reumatyzmu
- SMAK: cierpki, orzechowy posmak
- SPOSÓB PRZYGOTOWYWANIA HODOWLI: najpierw moczyć nasiona 5 godzin, odczekać 5-7 dni
KIEŁKI BROKUŁÓW
- Zawierają duże ilości sulforfranu- związku o silnym działaniu przeciwnowotworowym
- Obniżają ciśnienie krwi
- Zapobiegają chorobom serca i udarom mózgu, nowotworom prostaty i płuc
- Zawierają duże ilości antyoksydantów
- SMAK: pikantny, idealny do kanapek i surówek
- SPOSÓB PRZYGOTOWYWANIA HODOWLI: najpierw moczyć nasiona 5 godzin, odczekać 5-7 dni
KIEŁKI SŁONECZNIKA
- Znakomite źródło fosforu, wapnia i żelaza
- Zawierają również magnez, potas, cynk, miedź oraz nienasycone kwasy tłuszczowe
- SMAK: lekko orzechowy
- SPOSÓB PRZYGOTOWYWANIA HODOWLI: najpierw moczyć nasiona 9 godzin, odczekać 2-3 dni
KIEŁKI SOI
- Świetne źródło białka, witamin A, B, C i K oraz wielu składników mineralnych: fosforu, miedzi, potasu, żelaza, manganu, magnezu
- Obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu LDL
- Łagodzą objawy menopauzy ze względu na wysoką zawartość fitoestrogenów
- SMAK: delikatny
- SPOSÓB PRZYGOTOWYWANIA HODOWLI: najpierw moczyć nasiona 11 godzin, odczekać 4-6 dni