Wiadomości ogólne
Celiakia, czyli glutenozależna choroba trzewna, jest trwałą jelitową nietolerancją glutenu, w wyniku której u osób z genetyczną predyspozycją pod wpływem spożywanego glutenu dochodzi do uszkodzenia enterocytów i kosmków jelita cienkiego.
Częstość występowania:
-Celiakia jest defektem częstym.
-Jak wskazują badania przeprowadzone przez ESPGAN jej częstość wynosi 1:1000 (najrzadziej w Danii, najczęściej w Szwecji).
-Różnice w częstości występowania celiakii są uwarunkowane nie tylko czynnikami genetycznymi, ale również wydolnością diagnostyczną oraz czynnikami środowiskowymi.
-Istotną rolę odgrywają również:
? zwyczaje żywieniowe
? długość karmienia piersią
?rodzaj, dawka, wiek wprowadzenia pokarmu zawierającego gluten
Warto wspomnieć o badaniach przeprowadzonych w Tampere we Francji. Wyniki badań pokazują, że wielomiesięczne karmienie piersią i późniejsze wprowadzenie glutenu w postaci mniej toksycznej zmniejszyło zachorowanie na celiakię aż 8 razy.
Objawy
-Nie ma jednego, typowego dla celiakii objawu. Zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych choroba występuje w kilku postaciach: w formie klinicznej jawnej, niemej i utajonej.
-Jednakże do najczęstszych objawów należą:
? brak łaknienia
? przewlekłe biegunki tłuszczowe
? upośledzony rozwój somatyczny
? wzdęcia
? zaburzenia trawienia
? hipoproteinemia
? hipokalcemia
? niedobory witamin A, D i E, kwasu foliowego
? nietolerancja dwucukrów
Rozpoznanie
? wywiad lekarski
? biopsja jelita cienkiego
? badanie poziomu IgA oraz AGA
Leczenie
? stała, ściśle przestrzegana dieta
? eliminacja innych pokarmów zawierające inne nietolerowane substancje (np. laktoza, sacharoza, białka mleka krowiego)
? ewentualnie suplementacja preparatami witaminowymi i mineralnymi przy niedoborach
Produkty zabronione:
? MLEKO I JEGO PRZETWORY: mleko z dodatkiem słodu (np. zagęszczone), czekolada pitna z dodatkami,
? PRODUKTY ZBOŻOWE: pieczywo zwykłe i razowe, kasze, kaszki, płatki, tarta bułka, mąki,
? MIĘSO, RYBY: konserwy mięsne i rybne, niektóre wyroby wędliniarskie (np. parówki), niektóre wyroby garmażeryjne (np. mielonki, pasztety),
? TŁUSZCZE: majonezy i sosy z dodatkiem mąki,
? OWOCE: niektóre preparowane owoce,
? WARZYWA: w wyrobach garmażeryjnych (np. sałatki z majonezem),
? SŁODYCZE: słód jęczmienny, słodycze z dodatkiem mąk, lody z waflem, ekstrakt słodowy,
? NAPOJE: kawa zbożowa, herbatki z dodatkiem słodu, kawa z dodatkami smakowymi, piwo, whisky, gin, wódki zbożowe,
? RÓŻNE: sosy sojowe, buliony, niektóre musztardy, ketchup, zupy w proszku,
? Oraz wszelkie przetwory z żyta, pszenicy, jęczmienia i owsa.
Produkty dozwolone:
? przetwory ze zbóż naturalnie bezglutenowych (ryż, kukurydza, gryka, proso),
? mąka ryżowa, kukurydziana, ziemniaczana, tapioka, sojowa,
? chleb i bułki bezglutenowe,
? makaron bezglutenowy,
? płatki ryżowe,
? ryż,
? kaszki ryżowe, kukurydziane,
?płatki i chrupki kukurydziane,
? kasza gryczana, jaglana,
? ciasteczka i słodycze bezglutenowe,
? inne produkty węglowodanowe przekreślone symbolem ?przekreślony kłos?.
?Ukryty? gluten:
? wędliny
? gotowe sosy
? lody
? panierki
? zupy w proszku
? leki
? powłoka chroniąca owoce przed wysychaniem
? produkty zawierające w swoim składzie białko roślinne, emulgatory, stabilizatory, skrobię, mąkę-bez określenia ich pochodzenia.