Dieta łatwo strawna wysokobiałkowa- w jakich chorobach należy ją stosować? | Ochoroba.pl
21.05.2025 Dziś imieniny Jana, Moniki, Wiktora

Wiedza użytkowników: choroby

Dieta łatwo strawna wysokobiałkowa- w jakich chorobach należy ją stosować?

avatar
Autor:
Wiek:
43 lat
Miasto:
Płeć:
kobieta
Jestem:
0
image

W JAKICH SCHORZENIACH JĄ STOSUJEMY?

 

WIRUSOWE ZAPALENIE WĄTROBY

- Jest to wirusowa choroba zakaźna

- Wywołują ją trzy różne wirusy

- Wyróżniamy 3 typy wirusów: typ A, typ B, typ C

 

Zakażenie typu A odbywa się drogą pokarmową

- do zakażenia dochodzi zazwyczaj poprzez nieprzestrzeganie higieny, dlatego też choroba ta często nazywana jest chorobą brudnych rąk

- Zakażenie typem B zachodzi podczas iniekcji lub zabiegów stomatologicznych. Przyczyną jest niedostateczne wyjałowienie igieł i przyrządów chirurgicznych. Przy stosowaniu sprzętu jednorazowego użytku ryzyko zarażenia praktycznie nie istnieje

- Zakażenie wirusem typu C jest przenoszone przez krew podczas transfuzji lub przetaczanie preparatów krwiopochodnych pochodzących od nosicieli wirusa, u których nie ma objawów zakażenia - W zaostrzeniach choroby chory musi przebywać w szpitalu, gdzie zaleca się dietę niskobiałkową

- W okresie zdrowienia zaleca się dietę wysokobiałkową, ale z ograniczeniem tłuszczów ? Należy stosować ją pół roku do roku

PRZEWLEKŁE ZAPALENIE WĄTROBY

- Występuje jako powikłanie ostrego zapalenia wątroby

- Można je stwierdzić po roku przebycia zapalenia wątroby pierwotnego

- Wyróżniamy postać łagodną i agresywną

- Postać łagodna zazwyczaj nie przechodzi w marskość wątroby- stosuje się wtedy dietę wysokobiałkową

- Przewlekłe agresywne zapalenie wątroby wymaga leczenia szpitalnego

MARSKOŚĆ

- Występuje jako następstwo wirusowego zapalenia wątroby lub długotrwałej żółtaczki

- Jedną z najczęstszych przyczyn jest alkoholizm

- W wyrównanej marskości wątroby stosuje się dietę wysokobiałkową, wysokowęglowodanową, niskotłuszczową, uzupełnia się ja preparatami witaminowymi

- Należy zwrócić szczególną uwagę na podaż kwasu foliowego i witaminy B12

PRZEWLEKŁE ALKOHOLOWE ZAPALENIE WĄTROBY

- Chorzy zazwyczaj cierpią na niedobory białka, witamin, minerałów

- U chorych tych występuje zwiększone stężenie tzw. złego cholesterolu frakcji LDL

- Zaleca się dietę wysokobiałkową i wysokoenergetyczną ZESPÓŁ PORESEKCYJNY ŻOŁĄDKA

- Ze względu na to, że pokarm bardzo szybko przesuwa się do jelita, chorzy po kilkunastu minutach odczuwają dyskomfort, uczucie pełności, nudności, często wymiotują

- Zaleca się odpoczynek po posiłku

- Stosuje się dietę wysokobiałkową i wysokoenergetyczną

- Podaje się 6 posiłków małych objętościowo

STANY POOPERACYJNE

- Ze względu na katabolizm zaleca się dietę bogatą w białko, witaminy i minerały

NADCZYNOŚĆ TARCZYCY

- Chorzy cierpią na hipermetabolizm dlatego też zaleca się stosowanie diety wysokokalorycznej, bogato białkowej, wysokowęglowodanowej

- Należy ograniczyć tłuszcze pochodzenia zwierzęcego

ZESPÓŁ NERCZYCOWY

- Chorzy tracą duże ilości białka z moczem

- Leczenie dietetyczne polega na zastosowaniu diety bogatej w białko i ograniczeniu spożycia soli kuchennej

NIEDOWAGA I WYNISZCZENIE:

- O niedowadze mówimy, gdy masa chorego jest o 10-15% mniejsza od zalecanej masy ciała

- Przy dużej niedowadze obserwuje się nie tylko niedobory białkowe, ale też niedobry witamin i składników mineralnych

- To może prowadzić do wyniszczenia organizmy lub kacheksji ? Na wystąpienie wyniszczenia najbardziej narażeni są osoby chore na nowotwory, choroby zakaźne, przewlekłe, przebiegające z wysoką gorączką, choroby hormonalne, psychozy, przewlekłe niewydolności krążenia, w marskości wątroby, anoreksję oraz osoby w wieku podeszłym

- Należy zastosować dietę o zwiększonej kaloryczności i większej zawartości białka ? Posiłki należy podawać do 2 godziny, w niedużych porcjach, atrakcyjnie podane

ZESPOŁY ZŁEGO WCHŁANIANIA I WYNISZCZENIA

- Są to choroby wywołane przewlekłymi chorobami trzustki, bakteryjnymi zakażeniami jelit, częściową resekcją żołądka lub jelita cienkiego, samoistnym lub wrzodziejącym zapaleniem jelit oraz innymi zaburzeniami czynnościowymi, np. celiakią

- Stosuje się dietę wysokobiałkową, o zwiększonej kaloryczności

- Ogranicza się błonnik i tłuszcze zwierzęce

- W przypadku celiakii należy wyłączyć gluten i ograniczyć cukry



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT