W JAKICH SCHORZENIACH JĄ STOSUJEMY?
WIRUSOWE ZAPALENIE WĄTROBY
- Jest to wirusowa choroba zakaźna
- Wywołują ją trzy różne wirusy
- Wyróżniamy 3 typy wirusów: typ A, typ B, typ C
Zakażenie typu A odbywa się drogą pokarmową
- do zakażenia dochodzi zazwyczaj poprzez nieprzestrzeganie higieny, dlatego też choroba ta często nazywana jest chorobą brudnych rąk
- Zakażenie typem B zachodzi podczas iniekcji lub zabiegów stomatologicznych. Przyczyną jest niedostateczne wyjałowienie igieł i przyrządów chirurgicznych. Przy stosowaniu sprzętu jednorazowego użytku ryzyko zarażenia praktycznie nie istnieje
- Zakażenie wirusem typu C jest przenoszone przez krew podczas transfuzji lub przetaczanie preparatów krwiopochodnych pochodzących od nosicieli wirusa, u których nie ma objawów zakażenia - W zaostrzeniach choroby chory musi przebywać w szpitalu, gdzie zaleca się dietę niskobiałkową
- W okresie zdrowienia zaleca się dietę wysokobiałkową, ale z ograniczeniem tłuszczów ? Należy stosować ją pół roku do roku
PRZEWLEKŁE ZAPALENIE WĄTROBY
- Występuje jako powikłanie ostrego zapalenia wątroby
- Można je stwierdzić po roku przebycia zapalenia wątroby pierwotnego
- Wyróżniamy postać łagodną i agresywną
- Postać łagodna zazwyczaj nie przechodzi w marskość wątroby- stosuje się wtedy dietę wysokobiałkową
- Przewlekłe agresywne zapalenie wątroby wymaga leczenia szpitalnego
MARSKOŚĆ
- Występuje jako następstwo wirusowego zapalenia wątroby lub długotrwałej żółtaczki
- Jedną z najczęstszych przyczyn jest alkoholizm
- W wyrównanej marskości wątroby stosuje się dietę wysokobiałkową, wysokowęglowodanową, niskotłuszczową, uzupełnia się ja preparatami witaminowymi
- Należy zwrócić szczególną uwagę na podaż kwasu foliowego i witaminy B12
PRZEWLEKŁE ALKOHOLOWE ZAPALENIE WĄTROBY
- Chorzy zazwyczaj cierpią na niedobory białka, witamin, minerałów
- U chorych tych występuje zwiększone stężenie tzw. złego cholesterolu frakcji LDL
- Zaleca się dietę wysokobiałkową i wysokoenergetyczną ZESPÓŁ PORESEKCYJNY ŻOŁĄDKA
- Ze względu na to, że pokarm bardzo szybko przesuwa się do jelita, chorzy po kilkunastu minutach odczuwają dyskomfort, uczucie pełności, nudności, często wymiotują
- Zaleca się odpoczynek po posiłku
- Stosuje się dietę wysokobiałkową i wysokoenergetyczną
- Podaje się 6 posiłków małych objętościowo
STANY POOPERACYJNE
- Ze względu na katabolizm zaleca się dietę bogatą w białko, witaminy i minerały
NADCZYNOŚĆ TARCZYCY
- Chorzy cierpią na hipermetabolizm dlatego też zaleca się stosowanie diety wysokokalorycznej, bogato białkowej, wysokowęglowodanowej
- Należy ograniczyć tłuszcze pochodzenia zwierzęcego
ZESPÓŁ NERCZYCOWY
- Chorzy tracą duże ilości białka z moczem
- Leczenie dietetyczne polega na zastosowaniu diety bogatej w białko i ograniczeniu spożycia soli kuchennej
NIEDOWAGA I WYNISZCZENIE:
- O niedowadze mówimy, gdy masa chorego jest o 10-15% mniejsza od zalecanej masy ciała
- Przy dużej niedowadze obserwuje się nie tylko niedobory białkowe, ale też niedobry witamin i składników mineralnych
- To może prowadzić do wyniszczenia organizmy lub kacheksji ? Na wystąpienie wyniszczenia najbardziej narażeni są osoby chore na nowotwory, choroby zakaźne, przewlekłe, przebiegające z wysoką gorączką, choroby hormonalne, psychozy, przewlekłe niewydolności krążenia, w marskości wątroby, anoreksję oraz osoby w wieku podeszłym
- Należy zastosować dietę o zwiększonej kaloryczności i większej zawartości białka ? Posiłki należy podawać do 2 godziny, w niedużych porcjach, atrakcyjnie podane
ZESPOŁY ZŁEGO WCHŁANIANIA I WYNISZCZENIA
- Są to choroby wywołane przewlekłymi chorobami trzustki, bakteryjnymi zakażeniami jelit, częściową resekcją żołądka lub jelita cienkiego, samoistnym lub wrzodziejącym zapaleniem jelit oraz innymi zaburzeniami czynnościowymi, np. celiakią
- Stosuje się dietę wysokobiałkową, o zwiększonej kaloryczności
- Ogranicza się błonnik i tłuszcze zwierzęce
- W przypadku celiakii należy wyłączyć gluten i ograniczyć cukry