Placki kalafiorowe | Ochoroba.pl
22.05.2025 Dziś imieniny Emila, Neleny, Romy

Wiedza użytkowników: przepisy

Placki kalafiorowe

avatar
Autor:
Wiek:
51 lat
Miasto:
Komorów
Płeć:
kobieta
Jestem:
nie związana/y ze służbą zdrowia
image

Placki kalafiorowe:
około 500 g kalafiora, podzielonego na różyczki,
1 cebulka szalotka,
80 g mąki samorosnącej lub zwykłej z odrobiną proszku do pieczenia,
20 g starkowanego parmezanu lub oscypka,
garść posiekanej natki pietruszki,
2 jajka,
70 g mozzarelli pokrojonej w kostkę,
sól i świeżo mielony pieprz
Kalafiora ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Cebulkę posiekać i zeszklić na oliwie, ostudzić.
W misce przesiać mąkę, dodać parmezan i jajka i dobrze wymieszać. Kalafiora podzielić palcami na mniejsza kawałki i wymieszać z cebulą i natką pietruszki. Mieszankę warzywną dodać do ciasta i dobrze wymieszać. Dodać mozzarellę, sól i pieprz do smaku, wymieszać.
Rozgrzać oliwę na patelni i nakładać ciasto łyżką, formując placki. Smażyć na wolnym ogniu aż placki zezłocą się z obu stron (trzeba uważać, żeby nie przypalić mozzarelli). Zdjąć z patelni i osączyć na papierowym ręczniku.



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT