Desery niskowęglowodanowe, niskocukrowe- dieta niskowęglowodanowa, low carb | Ochoroba.pl
21.05.2025 Dziś imieniny Jana, Moniki, Wiktora

Wiedza użytkowników: przepisy

Desery niskowęglowodanowe, niskocukrowe- dieta niskowęglowodanowa, low carb

avatar
Autor:
Wiek:
43 lat
Miasto:
Płeć:
kobieta
Jestem:
0
image

TRUFLE RUMOWE
SKŁADNIKI:

-2 szklanki śmietany 36%

-300 g czekolady piekarniczej bez cukru

-po 5 saszetek 3 różnych słodzików

-3 łyżki rumu lub koniaku

-? szklanki pokruszonych orzechów włoskich

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

-Śmietanę doprowadzić do wrzenia

-Dodać rum lub koniak i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut

-Dodać czekoladę i gotować 2-3 minuty do momentu rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu
-Dodać orzechy, dokładnie wymieszać

-Wyłączyć ogień, pozostawić na 10 minut do schłodzenia

-dodać słodziki

-wymieszać

-Blachę wyłożyć papierem do pieczenia

-równomiernie rozsmarować masę czekoladową

-nakryć folią i włożyć do lodówki

-pozostawić w lodówce na kilka godzin lub na noc

-następnie pokroić w kwadraty i przechowywać w puszce

ZAWARTOŚĆ WĘGLOWODANÓW W CAŁOŚCI (10 porcji): 124 g

1 PORCJA: 12,4 g

 

 

MUS CYTRYNOWY

SKŁADNIKI:

-7 jaj o temperaturze pokojowej, rozdzielonych

-1,5 szklanki śmietany 36%

-sok z 3 cytryn

-1 opakowanie żelatyny

-3 łyżki likieru pomarańczowego

-słodzik

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

-żółtka utrzeć ze słodzikiem

- w misce umieszczonej w garnku z gorącą wodą rozpuścić żelatynę w soku cytrynowym

-ciągle mieszając stopniowo dodawać utarte żółtka. Odstawić.

-Ubić śmietanę z białek. Wymieszać z kremem

 -Posłodzić do smaku słodzikiem

-nakryć folią i pozostawić w lodówce na kilka godzin

ZAWARTOŚĆ WĘGLOWODANÓW W CAŁOŚCI (12 porcji): 19,2 g

1 PORCJA: 1,6 g

 

TRUFLE CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI

-300 g czekolady bez cukru

-3 szklanki śmietany 36%

-2 żółtka

-3 łyżki rumu

-10 saszetek słodzików

-0,5 szklanki prażonych migdałów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

-śmietanę gotować na małym ogniu przez 5 minut

-utrzeć żółtka ze słodzikami

-dodać rum i odstawić

-w śmietanie rozpuścić czekoladę

-wyłączyć ogień i ciągle mieszając powoli wlewać utarte żółtka

-dodać migdały i wymieszać

-Blachę wyłożyć papierem do pieczenia

-równomiernie rozsmarować masę czekoladową

-nakryć folią i włożyć do lodówki

-pozostawić w lodówce na kilka godzin lub na noc

-następnie pokroić w kwadraty i przechowywać w puszce

ZAWARTOŚĆ WĘGLOWODANÓW W CAŁOŚCI (10 porcji): 124 g
1

PORCJA: 12,4 g

 


CIASTECZKA ORZECHOWO-MAŚLANE

SKŁADNIKI

-1 szklanka startych orzechów włoskich

-słodzik do smaku

-3 łyżki rumu
-

2 jajka, rozdzielone o temperaturze pokojowej

-0,75 kostki masła

-1 czubata łyżka białka w proszku

-1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

-nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni

-żółtka utrzeć ze słodzikiem

-wymieszać razem wszystkie składniki, oprócz posiekanych orzechów włoskich, a następnie ostrożnie wymieszać z pianą z białek

-na blachę wysmarowaną masłem kłaść łyżka ciasteczka, posypać na wierzchu siekanymi orzechami i piec na złoty kolor około 40 minut.

ZAWARTOŚĆ WĘGLOWODANÓW W CAŁOŚCI (12porcji): 63,6 g

1 PORCJA: 5,3 g

 

WŁOSKIE CIASTO BISZKOPTOWE
SKŁADNIKI:

-5 jajek o temp. pokojowej, rozdzielonych

-słodzik do smaku

-1,5 łyżki wanilii

-0,5 łyżeczki startej skórki pomarańczowej

-3 łyżki mąki sojowej

-4 łyżki śmietany 36%

-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

-nagrzać piekarnik do temperatury 160 stopni

-tortownicę wysmarować masłem lub olejem

-utrzeć żółtka ze słodzikiem

-dodać wanilię i skórkę cytrynową

-ubijać, a w trakcie dodawać po łyżeczce mąki sojowej, a następnie śmietanę

-białka ubić na pianę z proszkiem do pieczenia.

-Delikatnie połączyć z ciastem
-przelać ciasto do tortownicy

-piec około ? godziny w temp. 160 stopni

ZAWARTOŚĆ WĘGLOWODANÓW W CAŁOŚCI (8 porcji): 24 g

1 PORCJA: 3 g

 

ZABAJONE

SKŁADNIKI

-1 szklanka śmietany 36%

-3 rozdzielone jajka
-słodzik do smaku

-? szklanka sherry

-? kg truskawek, bez szypułek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

-podgrzać śmietanę (nie dopuścić do zagotowania)

-żółtka utrzeć ze słodzikiem

-w trakcie ubijania stopniowo dodawać śmietanę

-naczynie z masą umieścić w garnku z wodą i ubijać do momentu zgęstnienia masy

-schłodzić

-zdjąć z ognia i wlać sherry

-wymieszać

-białka ubić z pozostałą ilością słodzika

-ostrożnie wymieszać z kremem

-schłodzić w lodówce i podawać z truskawkami

ZAWARTOŚĆ WĘGLOWODANÓW W CAŁOŚCI (6 porcji): 33 g


1 PORCJA: 5,5 g

 

 

GALARETKA OWOCOWA
SKŁADNIKI

-2 opakowania galaretki malinowej bez cukru

-? szklanki truskawek pokrojonych w plasterki

-? szklanki ubitej śmietany 36%

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

-przyrządzić 1 galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu

-dodać truskawki, przelać do pucharków i wstawić do lodówki do

-stężenia
-drugą galaretkę przygotować bez zimnej wody

-schłodzić, zmieszać z bitą śmietaną

-wylać na stężoną galaretkę

-schłodzić w lodówce przez 2 godziny

ZAWARTOŚĆ WĘGLOWODANÓW W CAŁOŚCI (8 porcji): 16,8 g

1 PORCJA: 2,1 g

 

 


LODY JAGODOWE
SKŁADNIKI

-5 żółtek
-3 łyżeczki esencji waniliowej

-słodzik do smaku
-? szklanki wody

-? mrożonych jagód

-2 szklanki śmietanki 36 % (ubitej)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

-żółtka miksować przez 30 sekund z esencją waniliową, słodzikiem i wodą

-dodać jagody i ubijać dalsze 10 sekund

-połączyć masę jajeczną z bitą śmietaną i lekko zamieszać

-przełożyć do pojemnika i zamrozić

ZAWARTOŚĆ WĘGLOWODANÓW W CAŁOŚCI (9porcji): 36

1 PORCJA: 4 g



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT