TRUFLE RUMOWE
SKŁADNIKI:
-2 szklanki śmietany 36%
-300 g czekolady piekarniczej bez cukru
-po 5 saszetek 3 różnych słodzików
-3 łyżki rumu lub koniaku
-? szklanki pokruszonych orzechów włoskich
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-Śmietanę doprowadzić do wrzenia
-Dodać rum lub koniak i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut
-Dodać czekoladę i gotować 2-3 minuty do momentu rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu
-Dodać orzechy, dokładnie wymieszać
-Wyłączyć ogień, pozostawić na 10 minut do schłodzenia
-dodać słodziki
-wymieszać
-Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
-równomiernie rozsmarować masę czekoladową
-nakryć folią i włożyć do lodówki
-pozostawić w lodówce na kilka godzin lub na noc
-następnie pokroić w kwadraty i przechowywać w puszce
ZAWARTOŚĆ WĘGLOWODANÓW W CAŁOŚCI (10 porcji): 124 g
1 PORCJA: 12,4 g
MUS CYTRYNOWY
SKŁADNIKI:
-7 jaj o temperaturze pokojowej, rozdzielonych
-1,5 szklanki śmietany 36%
-sok z 3 cytryn
-1 opakowanie żelatyny
-3 łyżki likieru pomarańczowego
-słodzik
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-żółtka utrzeć ze słodzikiem
- w misce umieszczonej w garnku z gorącą wodą rozpuścić żelatynę w soku cytrynowym
-ciągle mieszając stopniowo dodawać utarte żółtka. Odstawić.
-Ubić śmietanę z białek. Wymieszać z kremem
-Posłodzić do smaku słodzikiem
-nakryć folią i pozostawić w lodówce na kilka godzin
ZAWARTOŚĆ WĘGLOWODANÓW W CAŁOŚCI (12 porcji): 19,2 g
1 PORCJA: 1,6 g
TRUFLE CZEKOLADOWE
SKŁADNIKI
-300 g czekolady bez cukru
-3 szklanki śmietany 36%
-2 żółtka
-3 łyżki rumu
-10 saszetek słodzików
-0,5 szklanki prażonych migdałów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-śmietanę gotować na małym ogniu przez 5 minut
-utrzeć żółtka ze słodzikami
-dodać rum i odstawić
-w śmietanie rozpuścić czekoladę
-wyłączyć ogień i ciągle mieszając powoli wlewać utarte żółtka
-dodać migdały i wymieszać
-Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
-równomiernie rozsmarować masę czekoladową
-nakryć folią i włożyć do lodówki
-pozostawić w lodówce na kilka godzin lub na noc
-następnie pokroić w kwadraty i przechowywać w puszce
ZAWARTOŚĆ WĘGLOWODANÓW W CAŁOŚCI (10 porcji): 124 g
1
PORCJA: 12,4 g
CIASTECZKA ORZECHOWO-MAŚLANE
SKŁADNIKI
-1 szklanka startych orzechów włoskich
-słodzik do smaku
-3 łyżki rumu
-
2 jajka, rozdzielone o temperaturze pokojowej
-0,75 kostki masła
-1 czubata łyżka białka w proszku
-1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
-nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni
-żółtka utrzeć ze słodzikiem
-wymieszać razem wszystkie składniki, oprócz posiekanych orzechów włoskich, a następnie ostrożnie wymieszać z pianą z białek
-na blachę wysmarowaną masłem kłaść łyżka ciasteczka, posypać na wierzchu siekanymi orzechami i piec na złoty kolor około 40 minut.
ZAWARTOŚĆ WĘGLOWODANÓW W CAŁOŚCI (12porcji): 63,6 g
1 PORCJA: 5,3 g
WŁOSKIE CIASTO BISZKOPTOWE
SKŁADNIKI:
-5 jajek o temp. pokojowej, rozdzielonych
-słodzik do smaku
-1,5 łyżki wanilii
-0,5 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
-3 łyżki mąki sojowej
-4 łyżki śmietany 36%
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
-nagrzać piekarnik do temperatury 160 stopni
-tortownicę wysmarować masłem lub olejem
-utrzeć żółtka ze słodzikiem
-dodać wanilię i skórkę cytrynową
-ubijać, a w trakcie dodawać po łyżeczce mąki sojowej, a następnie śmietanę
-białka ubić na pianę z proszkiem do pieczenia.
-Delikatnie połączyć z ciastem
-przelać ciasto do tortownicy
-piec około ? godziny w temp. 160 stopni
ZAWARTOŚĆ WĘGLOWODANÓW W CAŁOŚCI (8 porcji): 24 g
1 PORCJA: 3 g
ZABAJONE
SKŁADNIKI
-1 szklanka śmietany 36%
-3 rozdzielone jajka
-słodzik do smaku
-? szklanka sherry
-? kg truskawek, bez szypułek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-podgrzać śmietanę (nie dopuścić do zagotowania)
-żółtka utrzeć ze słodzikiem
-w trakcie ubijania stopniowo dodawać śmietanę
-naczynie z masą umieścić w garnku z wodą i ubijać do momentu zgęstnienia masy
-schłodzić
-zdjąć z ognia i wlać sherry
-wymieszać
-białka ubić z pozostałą ilością słodzika
-ostrożnie wymieszać z kremem
-schłodzić w lodówce i podawać z truskawkami
ZAWARTOŚĆ WĘGLOWODANÓW W CAŁOŚCI (6 porcji): 33 g
1 PORCJA: 5,5 g
GALARETKA OWOCOWA
SKŁADNIKI
-2 opakowania galaretki malinowej bez cukru
-? szklanki truskawek pokrojonych w plasterki
-? szklanki ubitej śmietany 36%
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
-przyrządzić 1 galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu
-dodać truskawki, przelać do pucharków i wstawić do lodówki do
-stężenia
-drugą galaretkę przygotować bez zimnej wody
-schłodzić, zmieszać z bitą śmietaną
-wylać na stężoną galaretkę
-schłodzić w lodówce przez 2 godziny
ZAWARTOŚĆ WĘGLOWODANÓW W CAŁOŚCI (8 porcji): 16,8 g
1 PORCJA: 2,1 g
LODY JAGODOWE
SKŁADNIKI
-5 żółtek
-3 łyżeczki esencji waniliowej
-słodzik do smaku
-? szklanki wody
-? mrożonych jagód
-2 szklanki śmietanki 36 % (ubitej)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
-żółtka miksować przez 30 sekund z esencją waniliową, słodzikiem i wodą
-dodać jagody i ubijać dalsze 10 sekund
-połączyć masę jajeczną z bitą śmietaną i lekko zamieszać
-przełożyć do pojemnika i zamrozić
ZAWARTOŚĆ WĘGLOWODANÓW W CAŁOŚCI (9porcji): 36
1 PORCJA: 4 g