CZYM JEST FAST - FOOD?
Jest to szybko przyrządzane jedzenie, które można zjeść na miejscu, w częściowo samoobsługowej restauracji lub zamawia się na wynos i zabiera się ze sobą do domu bądź konsumuje po drodze. Posiłki typu fast - food kupuje się w postaci gotowych, niekiedy zapakowanych porcji. Sprzedażą tego typu zajmują się sieci restauracji, których na całym świecie powstaje coraz więcej. Ojczyzną "szybkiego jedzenia" są Stany zjednoczone.
Z CZEGO SKŁADA SIĘ FAST - FOOD?
Mianem tego jedzenia można określić właściwie każde danie, które już wcześniej jest w znacznym stopniu przygotowane do spożycia i nie trzeba wiele wysiłku, by je szybko przyrządzić. Typowym fast - foodem jest hamburger składający się z wołowego klopsika pomiędzy dwiema połówkami bułki. Klasyczne dodatki stanowią: sałata, cebula, ogórek świeży, konserwowy bądź kiszony, papryka oraz pikantne lub łagodne sosy.
CZY TAKIE JEDZENIE JEST NIEZDROWE?
Spożywanie od czasu do czasu takich gotowych dań na pewno nie zaszkodzi. Odradzane jest natomiast odżywianie się wyłącznie fast - foodami. Dietetycy krytykują "szybkie jedzenie" za toi, że zawiera zbyt dużo białka i soli, za mało błonnika, jest za miękkie dla zębów, natomiast napoje są zazwyczaj przesłodzone. Restauracje tego typu często wywołują sprzeciw specjalistów w dziedzinie ochrony środowiska.
NAUCZMY SIĘ ZDROWO ODŻYWIAĆ!
By pożywienie służyło zdrowiu, dietetycy zalecają stosowanie wysokowartościowej, ale niskokalorycznej diety, zawierającej produkty bogate w błonnik. Są to głównie produkty naturalne, takie jak mleko, pieczywo gruboziarniste, świeże warzywa i owoce. Niestety restauracje typu fast - food takie produkty oferują tylko w ograniczonym stopniu. Zdrowe odżywianie się oznacza nie tylko świadomy wybór odpowiednich produktów, ale również właściwy sposób ich przyrządzania oraz spożywania. Jeśli posiłek jest spożywany powoli i w spokojnej atmosferze, to organizm człowieka uaktywnia mechanizmy, które pobudzają procesy trawienne. Jedzenie jest wówczas dobrze przyswajane, a substancje odżywcze zostają wykorzystywane w maksymalnym stopniu.