Glikol etylowy i inne alkohole dwuwodorotlenowe sa to bezbarwne, oleiste ciecze, bez zapachu, o smaku słodkawym. Mieszają sie dobrze z wodą i z wieloma rozpuszczalnikami organicznymi. Poza zastosowaniem jako rozpuszczalnki używane są jako składniki płynów nie zamarzajacych do chłodnic samochodowych i do produkcj niektórych kosmetyków.
Ostre zatrucie glikolem etylowym, który jest najbardziej toksyczny z tej grupy związków, zdarzają się w zasadzie tylko drogą doustną, jest bowiem mało lotny i nie wchłania się przez skórę. Najczęstszą przyczyną są pomyłki z alkoholem.
JAKIE SĄ OBJAWY ZATRUCIA?
Objawy w postaci upojenia i śpiączki sa podobne do objawów zatrucia alkoholem etylowym, narastaja powoli. W czasie przemian wewnątrzustrojowych glikolu etylowego powstaje kwas szczawiowy, który wytrąca się wpostaci kryształków w ścianach naczyń, przede wszystkim mózgu i nerek. Objawem zwracającym uwagę jest znaczna kwasica, jak z zatruciu alkoholem metylowym. Śmierć (wczesna) może nastapić wskutek uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego lub późna w skutek uszkodzenia nerek. Zmiany w nerkach sa podobne jak w zatruciu kwasem szczawiowym.
JAKA JEST PIERWSZA POMOC?
Natychmiastowe wywołanie wymiotów, podanie węgla leczniczego w roztworze wodnym. Zabezpieczenie podstawowych czynności życiowych. Konieczny kontakt z ośrodkiem zatruć i natychmiastowe przewiezienie chorego w celu jak najszybszego rozpoczęcia leczenia specjalistycznego.