Kanapka z miodem, mleko z miodem, herbata z miodem? Mniam. Każdy zna smak naturalnej słodyczy miodu. Prócz swojej słodkości miód ma także inne zalety.
O działaniu antybakteryjnym i przeciwzapalnym miodu wiadomo już od wielu lat, jeśli nie stuleci. Każdy doskonale zna domowy sposób na przeziębienie jakim jest mleko z miodem i czosnkiem.
Ostatnie doniesienia naukowców wskazują na kolejną korzyść z spożywani miodu. Badania wskazują na działanie antyoksydacyjne składników miodu. Dzięki zawartości substancji zwanych przeciwutleniaczami, niszczone są w organizmie wolne rodniki, czyli cząstki odpowiedzialne za szybsze starzenie się organizmu, rozwój wielu chorób, m.in nowotworów.
Należy także nadmienić, że wiele warzyw i owoców jest również bogate w witamin ACE, które również niszczą wolne rodniki.
Najwięcej substancji przeciwulteniających zawierają miody ciemne, zwłaszcza miód gryczany. Innymi miodami polecanymi ze względu na zawartość dobroczynnych substancji są miód akacjowy, sojowy i koniczynowy.
Działanie miodu wpływa także na profil lipidowy. Dzięki spożywaniu miodu obniżeniu ulega ilość szkodliwych cząsteczek, będących produktem utleniania ?złego? cholesterol LDL.