Pomimo, że zaparcia to problem wstydliwy, mówi się o nim coraz częściej. Powód? Dolegliwość ta dotyczy już co drugiej kobiety i co czwartego mężczyzny, tak w Polsce, jak i w Europie. Jeśli więc należysz do tej licznej grupy - czytaj dalej.
Ze względu na powszechność i skalę problemu istnieje wiele środków i sposobów, które pomagają uporać się z tą dolegliwością: od domowych metod naszych babć takich, jak jedzenie suszonych śliwek, po środki przeczyszczające. O ile te pierwsze, choć naturalne, nie zawsze są w pełni skuteczne, o tyle te drugie mogą być wręcz niebezpieczne dla naszego zdrowia. Działanie tego rodzaju środków polega najczęściej na drażnieniu ścianek jelita grubego. Długotrwałe podawanie takich preparatów może wywoływać stany zapalne jelita, a nawet doprowadzić do jego ?rozleniwienia?, gdy stajemy się w pewien sposób uzależnieni od działania tabletek.
- Naturalnym sprzymierzeńcem prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego jest błonnik pokarmowy ? mówi o metodach usprawniania pracy jelit Marek Kubara, z firmy Ekoprodukt, która dostarcza na rynek żywności dietetycznej ?Błonnik 90?. - Ten składnik, pomimo, że nie jest trawiony przez nasz organizm, pobudza pracę jelit, a dodatkowo sprzyja wydalaniu z niego toksyn - dodaje.
Dieta przeciętnego Polaka jest jednak zbyt uboga w ten składnik, ponieważ jemy głównie produkty wysoko przetworzone i białe pieczywo, które zawiera bardzo małe ilości błonnika. Przy takim sposobie żywienia warto pomyśleć o wsparciu organizmu naturalnymi preparatami wysokobłonnikowymi, najlepiej takimi, które zawierają także inne składniki poprawiające przemianę materii. Jednym z takich polskich preparatów jest Regulan. Poza błonnikiem zawiera odtłuszczony len, wpływający łagodząco na jelita oraz probiotyczne bakterie, które współpracują z naszym układem trawiennym. Dodatkowo skład produktu jest wzbogacony o inulinę (wyciąg z cykorii), pełniącą rolę pożywki dla przyjaznych bakterii zasiedlających jelito grube. Taki kompleksowy preparat jest pomocny zarówno przy zaparciach, jak i biegunkach. Ważne jest, aby pamiętać, że produkty wysokobłonnikowe powinno się popijać dużą ilością wody, ponieważ błonnik wiąże wodę w jelitach.
A co można dla siebie zrobić poza zażywaniem preparatów? Przede wszystkim jeść więcej warzyw i owoców, kasz oraz pieczywo z pełnego przemiału. Te produkty, poza bogactwem błonnika, dostarczą nam wielu innych wartościowych składników odżywczych, wpływających pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu.