Czym jest spowodowany?
? Najprawdopodobniej spowodowany jest zbyt dużym spożyciem glutaminianu sodu- czyli wzmacniacza smaku powszechnie używanego przez kucharzy w restauracjach chińskich
? Istnieje również teoria, że reakcja ta spowodowana jest alergią na najczęściej używane składniki kuchni chińskiej: krewetki, orzechy, ryby, grzyby, zioła
Objawy:
? Skurcze mięśni
? Zaczerwienienie głównie na twarzy
? Zwiększona potliwość
? Mdłości
? Uczucie palenia w górnej części ciała
? Bóle głowy
? Palpitacje
LECZENIE:
? Nie ma specyficznego sposobu leczenia
? Można stosować m.in. leki antyhistaminowe
? Jeśli wiemy, że przyczyną ataku była reakcja na glutaminian sodu to możemy prosić w restauracjach o przyrządzenie potrawy bez dodatku tego składnika. Należy jednak wykonać testy alergiczne, aby wykluczyć istnienie alergii na składniki kuchni chińskiej wymienione wyżej.