WIADOMOŚCI OGÓLNE:
? Do parzenia najlepsza jest woda miękka, niskowapniowa i niechlorowana
? W polskich kranach dostępna jest niestety woda chlorowana, twarda.
? W celu przygotowania wody kranowej do parzenia herbaty należy ją przefiltrować
? Jeśli nie mamy możliwości przefiltrowania wody powinniśmy wykorzystać wodę mineralną o niskiej zawartości wapnia
? Bardzo ważne jest naczynie, w którym parzymy herbatę: mogą to być specjalne czajniczki, kubki z wyjmowanym koszyczkiem na susz
1. ZIELONA
? Zalewamy ją wodą o temperaturze 60-80 stopni Celsjusza
? Aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku należy parzyć ją około 3 minut
? Te same liście można parzyć do 3 razy, najwięcej artości odżywczych i smakowych ma napar drugi
? Na 1 filiżankę wsypujemy 1 łyżeczkę herbaty
2. BIAŁA
? Zalewamy ją wodą o temperaturze 75-85 stopni Celsjusza
? Należy parzyć ją 5-6 minut
? Na 1 filiżankę wsypujemy 1 łyżeczkę herbaty
3. CZARNA
? Zalewamy ją wodą o temperaturze 95 stopni Celsjusza
? Należy parzyć ją 3 minuty
? Na 1 filiżankę wsypujemy 1/2 łyżeczki herbaty
4. CZERWONA
? Zalewamy ją wodą o temperaturze 90-95 stopni Celsjusza
? Należy parzyć ją 5 minut (odmiana Oolong) lub 3-5 minut (Pu-erh)
? Na 1 filiżankę wsypujemy ? łyżeczki herbaty
? Parzenie Pu-erh może odbywać się woelokrotnie
5. ROOIBOS
? Zalewamy ją wodą o temperaturze 95 stopni Celsjusza
? Należy parzyć ją 3-5 minut
? Na 1 filiżankę wsypujemy 1 łyżeczkę herbaty
6. MATE
? Zalewamy ją wodą o temperaturze 70 stopni Celsjusza
? Należy parzyć ją 3-5 minut
? Na 1 filiżankę wsypujemy 1 łyżeczkę herbaty