Drapanie w gardle po spożyciu orzechów, biegunka po mleku, wysypka po owocach cytrusowych?
To jedne z reakcji naszego organizmu na alergeny zawarte w pokarmach, będące przyczyną alergii pokarmowej.
Co to jest alergia?
Alergia pokarmowa to nic innego jak nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego na określony alergen, w tym przypadku alergen zawarty w pożywieniu. Organizm alergeny zawarte w żywności rozpoznaje jak zagrożenie i zaczyna przeciwko nim walczyć. Najczęściej alergie pokarmowe objawiają się u małych dzieci i młodzieży, ze względu na jeszcze niedojrzałość układu immunologicznego.
Jakie są objawy alergii?
Objawy alergii mogą mieć różne postacie m.in.:
-żołądkowo-jelitowe np. biegunka,
-skórna np. wysypka
-dotycząca układu oddechowego i/lub uszu np. drapanie w gardle, chrypka,
-wstrząsowa.
Może przyczynić się także do niedoboru masy ciała, niedożywienia bądź niedokrwistości.
Dlatego tak bardzo istotne jest obserwowanie dziecka, już od momentu wprowadzania mu nowych pokarmów, ale także po 3 roku życia, kiedy dziecko je niemal wszystko. Do niepokojących objawów należy:
-blada lub szaroziemista skóra,
-podkrążone oczy, obrzęk powiek, zaczerwienione oczy ,
-ciągły katar lub zatkanie nosa (łącznie z wodnistą, obfitą wydzieliną z nosa),
-geograficzny język (plamy na języku),
Stwierdzono alergię, i co dalej....
Bardzo często w łagodnym przebiegu alergii pokarmowej wystarczającym postępowaniem jest dieta eliminująca produkty, które są przyczyną alergii. Wraz z wiekiem jednak zmniejsza się udział patogenetyczny alergenów, dlatego po dłuższym stosowaniu diety eliminacyjnej, należy od czasu do czasu próbować wprowadzać uczulające pokarmy w małych ilościach.
W ciężkich przypadkach zalecane jest wspomaganie leczenia środkami farmakologicznymi m.in. przeciwalergicznymi i przeciwhistaminowymi.