1.Bardzo istotną rolę w zapobieganiu przeziębieniom odgrywają warzywa, których niestety ciągle jemy za mało. Warto uwzględnić je w diecie szczególnie w postaci surowej. Godne polecenia są w postaci surówek i sałatek są:
-kapusta kiszona,
-cykoria
-natka pietruszki
-marchew
-seler
-sałata
-dynia
-czosnek
-cebula
2.Powinno się pić duże ilości mleka, zwłaszcza z miodem, jeść ser twarogowy i inne fermentowane produkty mleczne.
3.Unikać należy mięsa, białego pieczywa, słodyczy, ciast i soli.
4.Zioła takie jak:
-majeranek,
-kminek,
-bazylia
-estragon
-pieprz ziołowy
-gorczyca.
Użycie ziół nie tylko nada niezwykły smak potrawom, lecz wpłynie korzystnie na przemianę materii i trawienie.
5.. Niezastąpiona w podwyższaniu odporności jest aktywność fizyczna i przebywanie na świeżym powietrzu, nawet w czasie deszczu.