Dieta południowych plaż została stworzona przez amerykańskiego lekarza Agatsona. Założeniem diety jest wyeliminowanie z diety produktów wysokoprzetworzonych oraz zmiana nawyków żywieniowych.
Składa się ona z 3 faz, nie obowiązuje tutaj zasada liczenia kalorii, główny nacisk jest kładziony na odpowiedni dobór produktów.
I FAZA
Trwa dwa tygodnie. Jest najtrudniejszą fazą tej diety. Polega ona głównie na wyeliminowaniu pieczywa, ziemniaków i innych produktów wysokowęglowodanowych.
Dozwolone są w nieograniczonych ilościach chude gatunki mięs (grób, cielęcina, wołowina, wieprzowina ? niektóre części), jajka oraz warzywa o niskim indeksie glikemicznym, najlepiej w postaci surowej ? brokuły, kalafior, bakłażan, szparagi, kapusta, papryka, marchewka.
Wyeliminowane powinny zostać pieczywo, produkty zbożowe jak makaron, płatki, ziemniaki,owoce, nabiał oraz tłuste gatunki mięs. Napoje z kofeiną jak kawa czy coca-cola.
Jest to dieta wysokobiałkowa, dlatego w początkowym okresie diecie towarzyszy uczucie zmęczenia oraz złe samopoczucie. Zadowalający jest początkowy efekt ubytku masy ciała (nawet 6 kg), jednak należy pamiętać że w większości wypadków taki nagły spadek masy ciała wiąże się z utratą wody metabolicznej z organizmu.
FAZA II
W tej fazie do diety powinny zostać powoli włączone produkty zawierające większe ilości węglowodanów, czyli owoce, pełnoziarniste pieczywo, płatki, makarony razowe. Należy włączyć także nabiał (chude mleko, beztłuszczowe jogurty, kefiry) Ten etap diety należy stosować do uzyskania pożądanej masy ciała.
FAZA III
Jest utrzymaniem prawidłowy nawyków żywieniowych, czyli sięganiem po produkty o niskim indeksie glikemicznym które przeważały w pozostałych dwóch etapach diety. Należy się wystrzegać produktów tłustych i wysokoprzetworzonych.
PRZECIWSKAZANIA DO STOSOWANIA DIETY
Decyzję o podjęciu stosowania tej diety powinny skonsultować z lekarzem osoby z hipoglikemią lub chorujące na cukrzycę oraz osoby z podwyższonym cholesterolem, gdyż udział jajek w diecie jest znaczny.