Dieta w chorobach nerek | Ochoroba.pl
21.05.2025 Dziś imieniny Jana, Moniki, Wiktora

Wiedza użytkowników: diety

Dieta w chorobach nerek

avatar
Autor:
Wiek:
45 lat
Miasto:
Warszawa
Płeć:
kobieta
Jestem:
nie związana/y ze służbą zdrowia
image

Czynność nerek jako jedynego narządu można zastąpić działaniem maszyn. W tym okresie jednak niezmiernie istota rolę odgrywa odpowiednia dieta, gdyż  nadmiar niektórych składników diety może być przyczyną nawet zagrożenia życia.

Założenia diety.

Wartość energetyczna: dieta normokaloryczna, czyli dostarczane kalorie powinny być mniej więcej na poziomie 2000-2500 kilokalorii dziennie. W przeliczeniu dla osób o prawidłowej masie ciała podaż energii w przeliczeniu na kilogram masy ciała powinna wynosić 30-35 kcal/dobę.


Białko:
W zależności od okresu choroby białko ulega w takim stopniu ograniczeniu.
-w okresie wyrównanym podaż białka wynosi 0,8 do 1g / na kilogram masy ciała, ograniczeniu musi ulec podaż fosforu oraz soli kuchennej.
-w okresie niewydolności nerek niewyrównanym, białko powinno być ograniczone do 0,4-0,6 gram na kilogram masy ciała. Dieta powinna być niskosodowa, niskopotasowa, a białko powinno być pełnowartościowe czyli pochodzące z chudych gatunków mięs i ryb.
-okres schyłkowy niewydolności, białko ulega ograniczeniu niemal do minimum czyli ok. 20 gram na dobę, dodatkowo podawane są aminokwasy egzogenne., czyli takie których nasz organizm nie jest w stanie syntetyzować.


Tłuszcz:
Zwykle tłuszcz nie jest ograniczany (1 gram na kilogram masy ciała), choć istotne jest by w diecie występował głównie tłuszcz roślinny jak oliwa z oliwek, olej sojowy, olej rzepakowy, olej słonecznikowy przy jednoczesnym ograniczeniu tłuszczów zwierzęcych (masło, smalec) oraz wyeliminowaniu tłustych mięs, przetworów mięsnych oraz wyrobów cukierniczych jak ciasta francuskie.    


Płyny:
ograniczenie ich jest uzależnione od ilości wydalanego moczu. W przypadku zalecenia ograniczenia ich podaży należy ograniczyć spożycie owoców, zup, sosów, popijania między posiłkami.

Sód; ograniczenie sodu następuje w okresach niewyrównanych niewydolności nerek. Istotne jest ograniczenie solenia potraw a także nieuwzględnianie w diecie produktów wysokoprzetworzonych jak konserwy, marynaty, sery żółte zawierające znaczne ilości sodu. Nie należy również używać przypraw typu wegeta, magi, koncentratów zup i sosów.   

Fosfor:
istotne jest ograniczenie podaży tego składnika mineralnego, dlatego w tym celu należy wyeliminować z diety produkty bogate w fosfor m.in. sery topione i żółte, wędliny, podroby, żółtka, ryby, nasiona roślin strączkowych. Ważne jest stosowanie preparatów wiążących fosfor w przewodzie pokarmowym.


Potas
? powinien również zostać ograniczony w schyłkowej niewydolności nerek do m.,in 1500mg -2000mg na dobę. W tym celu należy wyeliminować z diety suche nasiona roślin strączkowych, otręby, kakao, orzechy, pomidory, banany, suszone owoce, ziemniaki, warzywa liściaste, grzyby. W tym celu stosuje się metodę podwójnego gotowania, czyli odlewanie wody w którym gotowane były warzywa oraz rozdrobienie warzyw podczas obróbki cieplnej.


Pozostałe składniki mineralne:

należy suplementować wapń oraz żelazo, ze względu na wysokie niedobory tych pierwiastków spowodowane ograniczeniem produktów białkowych. Uzupełniane są również witaminy z gr. B i witamina C, które wynikają z ograniczenia i podwójnego gotowania warzyw.  



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT