Czynność nerek jako jedynego narządu można zastąpić działaniem maszyn. W tym okresie jednak niezmiernie istota rolę odgrywa odpowiednia dieta, gdyż nadmiar niektórych składników diety może być przyczyną nawet zagrożenia życia.
Założenia diety.
Wartość energetyczna: dieta normokaloryczna, czyli dostarczane kalorie powinny być mniej więcej na poziomie 2000-2500 kilokalorii dziennie. W przeliczeniu dla osób o prawidłowej masie ciała podaż energii w przeliczeniu na kilogram masy ciała powinna wynosić 30-35 kcal/dobę.
Białko: W zależności od okresu choroby białko ulega w takim stopniu ograniczeniu.
-w okresie wyrównanym podaż białka wynosi 0,8 do 1g / na kilogram masy ciała, ograniczeniu musi ulec podaż fosforu oraz soli kuchennej.
-w okresie niewydolności nerek niewyrównanym, białko powinno być ograniczone do 0,4-0,6 gram na kilogram masy ciała. Dieta powinna być niskosodowa, niskopotasowa, a białko powinno być pełnowartościowe czyli pochodzące z chudych gatunków mięs i ryb.
-okres schyłkowy niewydolności, białko ulega ograniczeniu niemal do minimum czyli ok. 20 gram na dobę, dodatkowo podawane są aminokwasy egzogenne., czyli takie których nasz organizm nie jest w stanie syntetyzować.
Tłuszcz: Zwykle tłuszcz nie jest ograniczany (1 gram na kilogram masy ciała), choć istotne jest by w diecie występował głównie tłuszcz roślinny jak oliwa z oliwek, olej sojowy, olej rzepakowy, olej słonecznikowy przy jednoczesnym ograniczeniu tłuszczów zwierzęcych (masło, smalec) oraz wyeliminowaniu tłustych mięs, przetworów mięsnych oraz wyrobów cukierniczych jak ciasta francuskie.
Płyny: ograniczenie ich jest uzależnione od ilości wydalanego moczu. W przypadku zalecenia ograniczenia ich podaży należy ograniczyć spożycie owoców, zup, sosów, popijania między posiłkami.
Sód; ograniczenie sodu następuje w okresach niewyrównanych niewydolności nerek. Istotne jest ograniczenie solenia potraw a także nieuwzględnianie w diecie produktów wysokoprzetworzonych jak konserwy, marynaty, sery żółte zawierające znaczne ilości sodu. Nie należy również używać przypraw typu wegeta, magi, koncentratów zup i sosów.
Fosfor: istotne jest ograniczenie podaży tego składnika mineralnego, dlatego w tym celu należy wyeliminować z diety produkty bogate w fosfor m.in. sery topione i żółte, wędliny, podroby, żółtka, ryby, nasiona roślin strączkowych. Ważne jest stosowanie preparatów wiążących fosfor w przewodzie pokarmowym.
Potas ? powinien również zostać ograniczony w schyłkowej niewydolności nerek do m.,in 1500mg -2000mg na dobę. W tym celu należy wyeliminować z diety suche nasiona roślin strączkowych, otręby, kakao, orzechy, pomidory, banany, suszone owoce, ziemniaki, warzywa liściaste, grzyby. W tym celu stosuje się metodę podwójnego gotowania, czyli odlewanie wody w którym gotowane były warzywa oraz rozdrobienie warzyw podczas obróbki cieplnej.
Pozostałe składniki mineralne:
należy suplementować wapń oraz żelazo, ze względu na wysokie niedobory tych pierwiastków spowodowane ograniczeniem produktów białkowych. Uzupełniane są również witaminy z gr. B i witamina C, które wynikają z ograniczenia i podwójnego gotowania warzyw.