Sposoby na niestrwność i dolegliwości ze strony wątroby. | Ochoroba.pl
21.05.2025 Dziś imieniny Jana, Moniki, Wiktora

Wiedza użytkowników: porady

Sposoby na niestrwność i dolegliwości ze strony wątroby.

avatar
Autor:
Wiek:
51 lat
Miasto:
Gdynia
Płeć:
kobieta
Jestem:
nie związana/y ze służbą zdrowia
image

Po okresie świątecznym i epizodach przejedzenia niekiedy jeszcze przez długi czas pamiętamy o niestrawności a bóle brzucha pojawiają się bardzo często. W tym wypadku warto czasami uciec się do tak zwanych domowych sposobów, a dokładniej ziołolecznictwa. Oto kilka ziół, które przyniosą ulgę na niestrawności i problemy z wątrobą.


Jakie zioła są polecane?

Kwiat kocanki piaskowej (zwany też nieśmiertelnikiem), który pobudza komórki wątroby do wytwarzania i wydzielania żółci, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, poprawia pracę trzustki, a wreszcie uszczelnia naczynia krwionośne.

Korzeń mniszka lekarskiego - przeciwdziała gromadzeniu się tłuszczów w wątrobie, wpływa na zwiększenie apetytu, wydzielanie soków żołądkowych i żółci, a wybitnie dodatnio wpływa na układ nerwowy wątroby i woreczka żółciowego.


Liść mięty pieprzowej
- jest środkiem żółciotwórczym, przeciwskurczowym, rozgrzewającym, a poza tym ma duże znaczenie w leczeniu stanów skurczowych przewodu pokarmowego i może stanowić środek pomocniczy w leczeniu owrzodzenia żołądka i dwunastnicy, zwłaszcza przebiegającego z nadmierną kwasowością soku żołądkowego.


Ziele krwawnika
jest środkiem wielokrotnie zbadanym przez szereg instytutów naukowych pod względem wybitnego działania przeciwkrwotocznego. Działa ono poza tym korzystnie na krążenie, posiada przeciwskurczowe działanie na naczynia krwionośne, wreszcie oddziałuje korzystnie przy zaburzeniach trawiennych, szczególnie w nieżytach o podłożu nerwowym.

Kora kruszyny pobudza ruch robaczkowy jelita grubego, działa żółciopędnie, dezynfekuje przewód pokarmowy.

Do łagodniejszych środków wątrobowych, które stosuje się raczej pojedynczo, warto zaliczyć jeszcze liść bobrka, piorunu, ziele dziurawca oraz znane przyprawy trawienne: kminek, majeranek, anyż i czarnuszkę. Kminek i majeranek stosujemy do grochu i kapusty, koperek do zup i ziemniaków, anyż do pieczywa słodkiego.



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT