Anemia to zmniejszenie liczby czerwonych krwinek lub zmniejszenie zawartości barwnika czerwonych krwinek. Najczęściej występującą niedokrwistością jest ta wynikająca z niedoboru żelaza, mogą być również przyczyną niedoboru kwasu foliowego lub witaminy B12.
U około 50% populacji cierpi na anemie z niedoboru żelaza. Jest ona powodem, że żelazo występuje w żywności w formie dość nisko przyswajalnej przez nasz organizm. Mimo to przy zrównoważonym odżywianiu z reguły udaje się nam wystarczająco zaopatrzyć organizm w żelazo. Często przyczyną niedokrwistości jest także stała utrata krwi np. wskutek krwawienia z wrozdów żołądka czy jelit.
Jak leczyć anemię?
W przypadku niedoborów żelaza należy zadbać o zwiększoną jego podaż wraz z dietą. Bogate w żelazo będą: natka pietruszki, dynia, groch, boćwina, chleb pełnoziarnisty, proso, a przede wszystkim mięso i ryby. Ważne jest także to by dietę wzbogacać w produkty dostarczające znacznych ilości witaminy C, która zwiększa wchłaniania żelaza.
Należy zwrócić uwagę na substancję utrudniające wchłanianie żelaza, przykładem może być kwas fitynowy zawarty np. w musli. Dlatego w tym celu dla miłośników musli zaleca się by namoczyli na 1-2 godziny musli, co spowoduje obniżenie zawartości kwasu fitynowego w płatkach.
Zalecaną herbatka w przypadku niedokrwistości będzie herbata z czerwonokrzewu, gdyż zawiera znaczne ilości żelaza oraz witaminy C, która przy okazji zwiększa jego wchłanianie. Zalecana jest także herbata z lapacho, która również posiada duże ilości żelaza. 100 g kory tego drzewa zawiera 25 mg żelaza.
Nie każdy zdaje sobie sprawę, że przyprawy mogą także dostarczając pewnych ilości tego mikroskładnika. Są nimi: bazylia, koper, estragon, pietruszka i tymianek. Dodatkowo w pietruszce i koprze znajduje się wiele witaminy C, która wspomaga przyswajanie żelaza.