Anemia, niedokrwistość, niedobór żelaza ? przyczyny i leczenie | Ochoroba.pl
22.05.2025 Dziś imieniny Emila, Neleny, Romy

Wiedza użytkowników: choroby

Anemia, niedokrwistość, niedobór żelaza ? przyczyny i leczenie

avatar
Autor:
Wiek:
47 lat
Miasto:
Gdańsk
Płeć:
kobieta
Jestem:
nie związana/y ze służbą zdrowia
image

Anemia to zmniejszenie liczby czerwonych krwinek lub zmniejszenie zawartości barwnika czerwonych krwinek. Najczęściej występującą niedokrwistością jest ta wynikająca z niedoboru żelaza, mogą być również przyczyną niedoboru kwasu foliowego lub witaminy B12.

U około 50% populacji cierpi na anemie z niedoboru żelaza. Jest ona powodem, że żelazo występuje w żywności w formie dość nisko przyswajalnej przez nasz organizm. Mimo to przy zrównoważonym odżywianiu z reguły udaje się nam wystarczająco zaopatrzyć organizm w żelazo.  Często przyczyną niedokrwistości jest także stała utrata krwi  np. wskutek krwawienia z wrozdów żołądka czy jelit.


Jak leczyć anemię?

W przypadku niedoborów żelaza należy zadbać o zwiększoną jego podaż wraz z dietą. Bogate w żelazo będą: natka pietruszki, dynia, groch, boćwina, chleb pełnoziarnisty, proso, a przede wszystkim mięso i ryby. Ważne jest także to by dietę wzbogacać w produkty dostarczające znacznych ilości witaminy C, która zwiększa wchłaniania żelaza.

Należy zwrócić uwagę na substancję utrudniające wchłanianie żelaza, przykładem może być kwas fitynowy zawarty np. w musli. Dlatego w tym celu dla miłośników musli zaleca się by namoczyli na 1-2 godziny musli, co spowoduje obniżenie zawartości kwasu fitynowego w płatkach.

Zalecaną herbatka w przypadku niedokrwistości będzie herbata z czerwonokrzewu, gdyż zawiera znaczne ilości żelaza oraz witaminy C, która przy okazji zwiększa jego wchłanianie. Zalecana jest także herbata z lapacho, która również posiada duże ilości żelaza. 100 g kory tego drzewa zawiera 25 mg żelaza.   

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że przyprawy mogą także dostarczając pewnych ilości tego mikroskładnika. Są nimi: bazylia, koper, estragon, pietruszka i tymianek. Dodatkowo w pietruszce i koprze znajduje się wiele witaminy C, która wspomaga przyswajanie żelaza.

 



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT