Jak wzmocnić organizm na wiosnę? Osłabienie wiosenne - jak się wzmocnić? | Ochoroba.pl
22.05.2025 Dziś imieniny Emila, Neleny, Romy

Wiedza użytkowników: porady

Jak wzmocnić organizm na wiosnę? Osłabienie wiosenne - jak się wzmocnić?

avatar
Autor:
Wiek:
--- lat
Miasto:
Płeć:
Jestem:
image


Wzmocnij organizm na wiosnę!

Po długiej i mroźnej zimie  z radością powitaliśmy wiosnę. Wiosna to pora roku, która pozytywnie wpływa na naszą psychikę i pobudza nas do działania. Niektórzy zaczynają uprawiać sport, inni rozpoczynają dietę, aby przed latem zgubić kilka kilogramów. Nasze menu jest nadal ubogie w świeże owoce i warzywa, a dostępne ?nowalijki? zawierają często więcej nawozów i sztucznych dodatków niż witamin. W tym czasie należy zadbać o osłabiony po zimie organizm.

 


Kwasy omega-3 niezbędne dla zdrowia i urody!

Wiosną szczególnie ważne jest, aby wzmocnić organizm, dostarczając mu potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania witamin i minerałów. Ale to nie jedyne składniki ważne dla naszego zdrowia. Do prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje również niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Już sama nazwa wskazuje na to, że są one niezbędne dla naszego organizmu. Są częścią składową każdej komórki naszego ciała. Niestety organizm człowieka nie potrafi ich samodzielnie syntezować i dlatego muszą być one dostarczane z pożywieniem.
Kwasy omega-3 mają bardzo wszechstronne działanie. Wzmacniają organizm, wspierają jego system odpornościowy, mają pozytywny wpływ na układ krwionośny, a także na funkcjonowanie mózgu, czyli naszą sprawność intelektualną. 

Lista korzyści płynących z właściwości kwasów omega- 3 jest naprawdę długa. Wiedza o nich też staje się coraz bardziej powszechna, dzięki kolejnym badaniom i doniesieniom naukowym. Dlatego też warto włączyć kwasy omega-3 do codziennego jadłospisu.

Najbogatszym naturalnym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie (śledź, makrela, łosoś, tuńczyk etc.). Większość z nas spożywa je jednak w niewystarczających
ilościach. Wieloośrodkowe ogólnopolskie badanie ? projekt WOBASZ (2005r.) wskazuje na bardzo niskie spożycie ryb morskich przez Polaków. Niemal 80% Polaków je ryby raz w tygodniu lub rzadziej, w niektórych województwach (np. świętokrzyskim) średnie spożycie ryb morskich jest bliskie zeru.
Dlatego specjaliści od spraw żywienia zalecają uzupełnianie diety suplementami takimi jak Triomar Total.

Norwegia, kraj który dba o zdrowie obywateli. Krajem przodującym w produkcji preparatów omega-3 jest Norwegia. Norwegowie są liderami jeśli chodzi o programy bezpieczeństwa żywieniowego. Przywiązują szczególna wagę do jakości żywności, a produkty pozyskiwane z ryb są pod ciągłym nadzorem na mocy nowych programów bezpieczeństwa żywieniowego i pod kontrolą Norweskiego Urzędu Bezpieczeństwa Żywieniowego. Kontrola dotyczy wszystkich etapów produkcji żywności.

Głównym celem norweskich rządowych programów prozdrowotnych jest dbanie o dobrą kondycję i samopoczucie obywateli poprzez szeroko pojętą profilaktykę i promowanie tzw. zdrowego stylu życia, ze szczególnym zwróceniem uwagi na dietę.

Najnowszym trendem mającym na celu poprawę zdrowia obywateli
w Norwegii jest stosowanie suplementacji witamin i minerałów wraz z jednoczesnym przyjmowaniem kwasów omega-3.

Zwrócono uwagę na pozytywny wpływ kwasów omega-3 na odporność, układ krwionośny i nerwowy. Zauważono, że niedobory kwasów omega-3 zwiększają m.in. częstotliwość występowania depresji.

Przez ostatnie dwadzieścia lat długość życia Norwegów regularnie się wydłuża: obecnie kobiety osiągają średnio wiek 81,4 lat, a mężczyźni dożywają 76 lat. Na przestrzeni ubiegłego wieku średnia długość życia w Norwegii wzrosła o 27 lat. To kraj w Europie, w którym najwięcej osób dożywa wieku 100 lat w pełnym zdrowiu!

 



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT