Co nadaje się do kiełkowania? Jak przygotować kiełki?
? Do kiełkowania nadają się właściwe wszystkie nasiona roślin jadalnych.
? Wykorzystuje się do tego celu zboża i nasiona strączkowe.
? Do kiełkowania używa się TYLKO nasion pełnych nie poddanych obróbce
? Łuskane, prażone nasiona produkty nie nadają się do kiełkowania
? Nasiona do kiełkowania najlepiej kupować w sklepach ze zdrową żywnością
? Absolutnie nie można używać do kiełkowania nasion przeznaczonych na paszę czy kupowanych w zwykłych sklepach ogrodniczych
? Najlepiej używać
- Pszenicy
- Żyta
- Kukurydzy
- Fasola
- Dynia
- Soja
- Lucerna
- Borkuły
- Słonecznika
Ogólne zasady hodowli kiełków:
? Warto zaopatrzyć się w specjalne urządzenie do kiełkowania
? Z reguły przed wysianiem nasiona moczymy kilka godzin
? Następnie wodę odlewamy
? Na talerz kładziemy ściereczkę lub watę
? Nalewamy wody
? Wysypujemy ziarna
? Przykrywamy drugą połową ściereczki
? Ustawiamy talerz w jasnym miejscu, ale nie za bardzo nasłonecznionym
? W pomieszczeniu powinno być 20-30 stopni
? Nasiona płuczemy 2-3 razy dziennie ? zapobiegnie to gniciu
? Po 3-6 dniach powinny pojawić się pędy
? Spożywamy kiełki 7-8 dniowe