Co nadaje się do kiełkowania? Jak przygotować kiełki? | Ochoroba.pl
23.05.2025 Dziś imieniny Leoncjusza, Michała, Renaty

Wiedza użytkowników: zdrowe posiłki

Co nadaje się do kiełkowania? Jak przygotować kiełki?

avatar
Autor:
Wiek:
43 lat
Miasto:
Płeć:
kobieta
Jestem:
0
image

Co nadaje się do kiełkowania? Jak przygotować kiełki?

 

?    Do kiełkowania nadają się właściwe wszystkie nasiona roślin jadalnych.

?    Wykorzystuje się do tego celu zboża i nasiona strączkowe.

?    Do kiełkowania używa się TYLKO nasion pełnych nie poddanych obróbce

?    Łuskane, prażone nasiona produkty nie nadają się do kiełkowania

?    Nasiona do kiełkowania najlepiej kupować w sklepach ze zdrową żywnością

?    Absolutnie nie można używać do kiełkowania nasion przeznaczonych na paszę czy kupowanych w zwykłych sklepach ogrodniczych

 

 

?    Najlepiej używać
-    Pszenicy
-    Żyta
-    Kukurydzy
-    Fasola
-    Dynia
-    Soja
-    Lucerna
-    Borkuły
-    Słonecznika

 

 

Ogólne zasady hodowli kiełków:

?    Warto zaopatrzyć się w specjalne urządzenie do kiełkowania

?    Z reguły przed wysianiem nasiona moczymy kilka godzin

?    Następnie wodę odlewamy

?    Na talerz kładziemy ściereczkę lub watę

?    Nalewamy wody

 

?    Wysypujemy ziarna

?    Przykrywamy drugą połową ściereczki

?    Ustawiamy talerz w jasnym miejscu, ale nie za bardzo nasłonecznionym

?    W pomieszczeniu powinno być 20-30 stopni

?    Nasiona płuczemy 2-3 razy dziennie ? zapobiegnie to gniciu

?    Po 3-6 dniach powinny pojawić się pędy

?    Spożywamy kiełki 7-8 dniowe

 



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT