Normal
0
21
false
false
false
PL
X-NONE
X-NONE
MicrosoftInternetExplorer4
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standardowy;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri","sans-serif";
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:"Times New Roman";
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:"Times New Roman";
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}
W czasie badań nad
wegetarianizmem wykazano, żedieta,
która polega jedynie na wykluczeniu produktów zwierzęcych z diety, nie zapewnia automatycznie
dobrego zdrowia. Podobnie jak przy ustalaniu jadłospisu, ważne jest, aby poznać podstawowe informacji o wartościach odżywczych.
Aktywność fizyczna, unikanie żywności obfitującej
w tłuszcz nasycony i cholesterol oraz jadanie odpowiedniej ilości świeżych
owoców i warzyw jest dobrą poradą dla każdego. Naszczęście, nie jest to trudne dla większości wegetarian. Poniżej podajemy podstawowe informacje żywieniowe, o których warto wiedzieć:
Kwasy tłuszczowe Omega 3.
Służą rozwojowi zdrowego serca i naczyń krwionośnych.Możemy zaopatrzyć się w odpowiednie źródła
tej substancji, jadając
orzechy włoskie, zmielone nasiona lnu, olej lniany, olej z nasion konopi oraz
ró?nego
rodzaju ich suplementy.
Witamina B12.
Niewegetarianie spożywając
produkty zwierzęce
naturalnie zaopatrują się w tę witaminę, która jest wytwarzana przez pewną bakterię w
ciałach niektórych zwierząt.
Wegetarianie, aby
zaopatrzyć swoje
organizmy w odpowiednią ilość B12, mogą przyjmować dostępną powszechnie multiwitaminę lub witaminę B12
czy też spożywać wzbogacone witaminami
płatki śniadaniowe
lub mleko sojowe.
Witamina D
Ta witamina jest
istotna dla zdrowia naszych kości.
Witamina D jest produkowana w organizmie człowieka, w czasie gdy opalamy się na słońcu. Spędzanie
pewnej ilości
czasu na świeżym
powietrzu bez środków
przeciwsłonecznych (np. w kremach), a w miesiącach zimowych spożywanie
żywności wzbogaconej witaminą D lub przyjmowanie suplementów, jest dobre dla każdego, bez względu czy jest wegetarianinem, czy nie.
Białka
Powszechnym mitem
dotyczącym
diety wegetariańskiej
jest pogląd, że dieta ta nie zawiera wystarczającej ilości białka. Liczne badania pokazały, że jest to niezgodne z prawdą.
Spożywanie odpowiednio kalorycznej, w miarę zróżnicowanej żywności pochodzenia roślinnego, dostarczy nam odpowiedniej,
wystarczającej
ilości
białek.
Żelazo
Pierwiastek ten jest
niezbędny
w procesie transportowania tlenu w całym krwioobiegu. Wekstremalnych
przypadkach niedobór żelaza
może
prowadzić do
chronicznego przemęczenia
i innych dolegliwości.
Na szczęście,
żelazo
jest dostępne
w źródłach
pozazwierzęcych.
Dla lepszej absorpcji żelaza zaleca się spożywanie produktów bogatych w witaminę C, takich jakowoce cytrusowe czy
papryka.
Produkty wegetariańskie bogate w żelazo
Czarna fasola, otręby pszenne, orzechy nerkowca, groch włoski, soczewica,
płatki owsiane, pestki dyni i słonecznika, rodzynki, soja, mleko sojowe,
szpinak, tofu, sok pomidorowy, chleb razowy z pełnego przemiału.
Wapń
Każdy wie, że potrzebujemy wapnia, aby mieć silne kości,
lecz większość ludzi nie wie o tym, że ryzyko osteoporozy można zmniejszyć przez zredukowanie ilości sodu w diecie, regularne jedzenie więcej owoców i warzyw, większą aktywność
fizyczną i
dostarczanie organizmowi witaminy D korzystając ze światła
słonecznego lub żywności wzbogaconej tą witaminą.
Produkty wegetariańskie bogate w wapń
Migdały, czarna fasola, brokuły, sok pomarańczowy
wzbogacony w wapń, kapusta włoska, orzechy nerkowca, sezam, soja, mleko
sojowe, tofu.