Czy leczenie depresji można wspomóc odpowiednio skomponowaną dietą? Otóż wiele badań naukowych wskazuje, że tak. Jakie substancje dzałają korzytnie w leczeniu depresji?
Leczenie depresji, stresu i lęku za pomocą składników pożywienia dotyczy dwóch aminokwasów: DOPA (dihydroksyfenyloalaniny), która podnosi poziom noradrenaliny -hormonu rdzenia nadnerczy - i dopaminy w mózgu, oraz GABA (kwasu gammaaminomasłowego), który staje się coraz bardziej popularnyjako lek przedwiekowy.
Ten drugi pochodzi z kwasu glutaminowego, syntezowanego przez organizm ludzki, i działa jako przekaźnik nerwowy o właściwościach hamujących. Oznacza to, że GABA spowolnia aktywność komórek nerwowych układu limbicznego, który dla organizmu ludzkiego jest czymś w rodzaju emocjonalnego dzwonka alarmowego.
Dobrze znanym minerałem o właściwościach uspokajających jest wapń, który podany przed snem w dawce 500 mg może nawet złagodzić bezsenność. W leczeniu stresu i depresji pomagają witaminy i zioła: witamina C, witaminy z grupy B, szczególnie B1, niacyna (witamina PP), kwas pantotenowy (witamina z grupy B) oraz głóg, kava-kava, lipa,dziurawiec i kozlek.
Do pokarmów, które mogą pogłębiać depresje i lęk, a których warto unikać, należą: cukier biały, biała mąka, kofeina oraz wszystkie produkty z dużą zawartością tłuszczu. Powinno się także całkowicie zrezygnować z alkoholu i papierosów.
Diana Wolańska