Preparat uzupełniający dietę, który ostatnio budzi ogromne zainteresowanie, gdyż okazało się,
że zwiększa możliwości sportowców. Bardzo czesto stosowany jest przez osoby ćwiczące na siłowni. Co warto wiedzieć o kreatynie?
Kreatyna nie jest steroidem ani narkotykiem. Jest substancją naturalną, syntetyzowaną w organizmie z trzech aminokwasów: argininy, metioniny i glicyny. Gromadzi się głównie w mięśniach szkieletowych jako fosfokreatyna, będąc łatwo dostępnym magazynem energii.
Kreatynajest częścią tego systemu, który dostarcza natychmiastowej energii, a jej preparaty pozwalają tę energię wyzwolić. Kreatyna wpływa na zwiększenie masy mięśni, co jest ważne dla osób dbających o budowę ciała; zwiększa także wytrzymałość i siłę, przyspiesza proces zdrowienia, umożliwiając nowe osiągnięcia.
Najbogatszym źródłem kreatyny jest mięso, szczególnie wołowe, którego l kg zawiera około 4 g substancji. Zawierają ją także ryby. W zwykłej sytuacji organizm syntezuje około dwu gramów kreatyny dziennie, a kolejne dwa gramy pobiera z pokarmem.
W celu poprawienia wyników sportowych przyjmuje się zazwyczaj pięć gramów l do 4 razy dziennie, w zależności od tego, czy chodzi o zwiększenie zawartości kreatyniny w mięśniach, czy też utrzymanie dotychczasowego ich stanu. Wchłanianie kreatyny znacznie się zwiększa, jeśli przyjmuje sieją wraz z pokarmem zawierającym węglowodany uwalniające insulinę, np. z sokiem z winogron. Wegetarianie dostarczają organizmowi niewiele tej substancji.
Diana Wolańska, dietetyk