Wiadomości ogólne
Lipa jest popularnym drzewem w Polsce i całej Europie.
Działanie lecznicze
SUROWCE LECZNICZE: kwiatostan lipy. Uwaga! Zbierać należy jedynie lipę szeroko- i drobnolistną (na zdjęciu lipa drobnolistna). Nie należy zaś zbierać lipy srebrzystej (Tilia argentea), którą można poznać po srebrzystej barwie spodów liści.
WŁAŚCIWOŚCI: napotne, uspokajające, osłaniające (śluzowe), żółciopędne, poprawiające przemianę materii.
Od wieków znane jest napotne działanie lipy. Dlatego wykorzystuje się ją w leczeniu przeziębień, grypy, anginy, a także w zapaleniach płuc i oskrzeli. Ponadto zawarte w kwiatach lipy związki czynne mają działanie moczopędne oraz pobudzają wydzielanie gruczołów trawiennych, zwiększając wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Z tego powodu możemy mówić o poprawianiu procesów trawienia i przyswajania pokarmów oraz. Bogata zawartość śluzów działa osłaniająco na śluzówkę żołądka, zapobiega samostrawieniu.
Warto wiedzieć, że wywary z lipy mają delikatne działanie uspokajające. Dlatego może być ona z polecana osobom skarżącym się na nerwobóle, przemęczenie i wyczerpanie, na znużenie przy pracujący umysłowej oraz na słabą koncentrację.
Z kolei wyciągi z lipy stosować możemy do płukania ust i gardła. Używane do płukania włosów wzmacniają je i zapobiegają ich wypadaniu. Dobrym pomysłem w przypadku nerwobóli i bólów kostnych są kąpiele z dodatkiem wyciągu z lipy.
Przepisy stosowania
NAPAR. Przygotowujemy go w następujący sposób: łyżkę suszonych kwiatów umieszczamy w naczyniu i zalewamy szklanką wody. Odstawiamy całość na ok. 15 minut. Po przecedzeniu pijemy w 2-3 porcjach (przy przeziębieniach, anginach, grypie). Napar dodajemy również do kąpieli kosmetycznych i leczniczych. Warto przy grypie i przeziębieniach łączyć napar z sokiem czy naparem z malin.
ODWAR. Przygotowujemy go w proporcji 4 łyżki surowca na 1 litr wody. Gotujemy całość przez ok. 15 minut. Gdy odwar ostygnie, przecedzamy go. Używamy do płukania gardła, ust, błon śluzowych oraz dodajemy do kąpieli.
MIESZANKI ZIOŁOWE. Lipę można łączyć z ziołami o podobnym działaniu. W mieszankach wykrztuśnych z liśćmi podbiału i zielem pierwiosnka. W mieszankach uspokajających możemy mieszać ją z melisą i kozikiem lekarskim.
Zbiór i konserwacja
Kwiatostany zrywamy w okresie kwitnienia, czyli w końcu czerwca i lipcu. Kwiaty zrywamy na początku kwitnienia, wybierając te, które nie są przekwitnięte. Zrywamy kwiatostany składające się z 3-9 kwiatów zrośniętych z podsadką.
Suszenie przeprowadzamy rozkładając kwiaty cienką warstwą na papierze w ciemnym, przewiewnym pomieszczeniu. Suszenie powinno być przeprowadzana w temperaturze do 40°C.
Po wyschnięciu surowiec przechowujemy w zamkniętych szczelnie pudełkach.
Substancje lecznicze
Kwiat lipy zawiera: olejek eteryczny, związki śluzowe, flawonoidy, fitosterole, trójterpeny oraz kwasy organiczne.