Spożywane przez nas produkty, obok wartościowych składników odżywczych, mogą zawierać związki o właściwościach niekorzystnych dla organizmu, czy wręcz trujących. Wynika to ze sposobu produkcji, przechowywania, przetwarzania, konserwacji lub chęci poprawy wyglądu żywności.
Oto co nas najczęściej truje:
Związki azotowe
Do substancji o takich właściwościach należą związki azotowe. Kumulują się one w roślinach nadmiernie nawożonych sztucznymi nawozami azotowymi oraz w mięsie, gdy do jego konserwacji używana jest saletra.
Spożyte azotany ulegają w organizmie przemianie do azotynów, a te z kolei stanowią produkt wyjściowy do powstawania nitrozoamin, które należą do najsilniejszych związków o właściwościach rakotwórczych. Warto wiedzieć, że takie przemiany szczególnie się nasilają, jeśli człowiek nie spożywa odpowiedniej ilości witaminy C, która hamuje powstawanie tych toksyn.
O tych właściwościach azotanów wiemy od dawna, niestety z powodu kosztów nie jest możliwa całkowita rezygnacja ze sztucznych nawozów. Odpowiedzią na problem stały się tzw. ekologiczne sposoby uprawy. Stają się one obecnie coraz popularniejsze. Zastąpienie nawozów sztucznych kompostem powoduje, że rośliny nie zawierają nadmiaru związków rakotwórczych. Zauważano jednak też, że podobny wpływ na wchłanianie dużych ilości związków azotowych ma odczyn gleby, czyli tak zwany pH. Prowadzenie upraw na ?kwaśnych " glebach powoduje nadmierne wchłanianie przez rośliny związków szkodliwych dla ludzkiego organizmu. Dlatego został też opracowany nowy rodzaj nawozów spowalniający działanie: dostarczanie roślinom substancji odżywczych jest rozciągnięte w czasie i porcjowane w niewielkich ilościach, dzięki czemu nie dochodzi do zjawiska przenawożenia.
Metale ciężkie
Jak pokazują badania, aż 80 proc. metali ciężkich dostaje się do organizmu wraz z pożywieniem, z czego 30 proc. dostarczają warzywa. Skażenie żywności metalami ciężkimi zależy w dużym stopniu od tego, gdzie i na jakich glebach prowadzone były hodowla i uprawy.
Badania wykonane na warzywach wyhodowanych w ogródkach działkowych wykazują, że np. najwięcej ołowiu kumuluje się w naci pietruszki, a najmniej w pomidorach i kapuście. Podobnie jest z kadmem, którego stężenie największe było w naci pietruszki, sałacie i marchwi. Ten metal kumulują również kapusta i pomidory. Cynk kumulowany jest głównie w naci pietruszki.
Z kolei ołów pobierany przez jarzyny liściowe w 95 proc. pochodzi z atmosfery, a tylko w 5 proc. z gleby. Dlatego szczególnie niedobrze, jeśli warzywa liściowe są uprawiane przy autostradach i drogach o dużym natężeniu ruchu (można tam uprawiać warzywa korzeniowe).
Aluminiowe naczynia
Rodzaj naczyń, w jakich żywność jest przygotowywana lub przechowywana, również wpływa na zawartość w niej trujących związków. Popularność aluminiowych garnków jest przyczyną przedostawania się glinu do żywności.
Zwłaszcza mleka nie powinno się trzymać w tego rodzaju naczyniach. Odpowiednie badania wykazały, że przetrzymywanie mleka w naczyniach aluminiowych (np. do jego skwaszenia mleka czy uzyskania twarogu) zwiększa w nim 3-4-krotnie zawartości glinu. Jest to o tyle istotne, że związki glinu należą do toksycznych i niekorzystnie wpływają na mózg ludzki. Wypróbuj różne automaty do gier z KasynoPL , a będziesz miał przyzwoitą szansę na normalny zysk bez żadnych problemów. Zacznij zarabiać już dziś. Nie powinieneś tracić czasu na różne pirackie kasyna online, w których występują tylko problemy z wycofaniem wygranych. Więc zacznij zarabiać już teraz. Masz wszystko przed sobą.
Aby ograniczyć przechodzenie glinu do pokarmów (a zwłaszcza do mleka), należy unikać długiego ich przechowywania w naczyniach aluminiowych.