Brak wykwalifikowanych dietetyków, złe przygotowanie posiłków i ich nieodpowiednia wartość odżywcza. To główne grzechy dotyczące diety pacjentów popełniane w polskich szpitalach. Najwyższa Izba Kontroli (NIK) alarmuje - jakość żywienia w polskich szpitalach jest na bardzo złym poziomie.
Urzędnicy NIK-u odwiedzili dwanaście polskich szpitali. Kontrola została przeprowadzona pod kątem żywienia i utrzymania czystości w szpitalach. Jej rezultaty nie są optymistyczne. Jakość żywienia w szpitalach publicznym została oceniona negatywnie.
W połowie szpitali posiłki miały odpowiednią wartość kaloryczną, ale były źle zbilansowane pod względem zawartości makro i mikroskładników. W diecie praktycznie nie występowały takie produkty jak nabiał, wędliny dobrej jakości czy warzywa i owoce. Posiłki nie dostarczały odpowiedniej zawartości białka, wapnia, żelaza, witaminy C oraz witamin z grupy B. ? Nadzór służb szpitali nad żywieniem pacjentów był nierzetelny. W pięciu szpitalach nie kontrolowano w ogóle jakości i prawidłowości przygotowania oraz dystrybucji posiłków. W dwóch szpitalach nie zatrudniano dietetyków, a w szpitalach, w których byli zatrudnieni, efektywny nadzór uniemożliwiała zła organizacja ich pracy ? czytamy w raporcie NIK.
Kontrola NIK wykazała, iż braki kadrowe i zła organizacja pracy są często powodem braku zainteresowania dietą chorego. Niesmaczne posiłki, często źle doprawione i zimne sprawiają, że pacjenci tracą apetyt i odmawiają ich zjedzenia. Wielokrotnie zdarza się, że posiłek nie jest zjadany, ponieważ chory nie jest fizycznie w stanie usiąść i zjeść, a na oddziale nie ma wystarczającej liczby personelu, który mógłby nakarmić takiego pacjenta.
Niedożywienie szpitalne - skala problemu
Do tej pory istnieje przekonanie, że problem niedożywienia nie istnieje w krajach wysoko rozwiniętych. W rzeczywistości mówi się, że niedożywienie występuje u 35-55 proc. chorych przyjmowanych do szpitala. U 70 proc. stan ten ulega dalszemu pogłębieniu.
Kto jest narażony na wystąpienie niedożywienia?
Według rekomendacji Europejskiego Towarzystwa Żywienia Poza- i Dojelitowego (ESPEN) odpowiednie żywienie jest nieodłącznym elementem leczenia szpitalnego. Niestety w rzeczywistości zdarza się, że niedożywienie pojawia się z powodu niedoceniania roli diety w procesie powrotu do zdrowia. Najczęstszymi przyczynami wystąpienia nieprawidłowego stanu odżywienia są następujące czynniki:
1. Choroba i związane z nią zaburzenia metaboliczne
2. Dieta szpitalna - niesmaczna, niezbilansowana, niedoborowa
3. Zbyt małe spożycie pokarmów w stosunku do zapotrzebowania
4. Głodzenie przed operacją i badaniami
5. Trudności z poruszaniem się
6. Brak zainteresowania ilością i jakością pożywienia przyjmowanego przez chorych ze strony personelu
Jakie mogą być konsekwencje niedożywienia?
Następstwa niedożywienia prawie zawsze dotyczą wszystkich układów i narządów. Jak wskazują badania utrata 25 proc. masy ciała może powodować depresję, apatię, osłabienie, spadek masy i siły mięśniowej, obniżenie odporności. Wszystkie te elementy wpływają na wydłużony okres rekonwalescencji i pogorszenie rokowania.
Jak rozpoznać niedożywienie?
Bardzo często zapomina się o kontrolowaniu stanu odżywienia pacjenta. Dlatego też ważne jest, by rodzina obserwowała chorego i w razie potrzeby powiadomiła lekarza prowadzącego o wystąpieniu niepokojących objawów takich jak:
1. Duży ubytek masy ciała (10 procentowa utrata początkowej masy ciała w ciągu 3 miesięcy)
2. Brak apetytu
3. Utrata siły mięśniowej
4. Osłabienie
Co mogą zrobić bliscy chorego?
Jeżeli opiekujemy się chorym, pilnujmy, by chory jadł pięć pełnowartościowych posiłków dziennie. Niestety dieta szpitalna często nie pokrywa zapotrzebowania na wszystkie składniki, dodatkowo jest niesmaczna i monotonna. Z tego powodu chory nie ma apetytu, ogranicza spożycie pokarmów, co skutkuje utratą wagi, a następnie niedożywieniem. Dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z porad dietetyka szpitalnego, o ile istnieje taka możliwość.
W przypadku utraty wagi i osłabienia zaleca się włączenie do diety preparatów odżywczych typu Nutridrink. Nutridrink to kompletna, wysokobiałkowa i wysokokaloryczna dieta w postaci napoju mlecznego dostępnego w różnych smakach - neutralnym, czekoladowym, waniliowym, truskawkowym i tropikalnym. Jedno opakowanie o objętości 200 ml dostarcza aż 300 kcal, co stanowi około 20 proc. zapotrzebowania energetycznego przeciętnego chorego. Nutridrink można traktować jako oddzielny posiłek lub dodatek do potraw.
Nowością jest Nutridrink Soup w postaci kremowej zupy do spożywania na gorąco. Produkty Nutridrink są dostępne w aptece bez recepty, jednak w przypadku wątpliwości co do ich stosowania należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Więcej informacji na temat preparatów Nutridrink można znaleźć na www.nutricia.com.pl
www. NieDajSieZjescChorobie.pl