Soja zamiast mięsa | Ochoroba.pl
18.04.2024 Dziś imieniny Apoloniusza, Bogusławy, Gościsławy


Zdrowe żywienie

Soja zamiast mięsa

gotowanie - kobiety - garnek.jpg

Trwają intensywne poszukiwania skutecznego sposobu zmniejszenia ryzyka rozwoju choroby wieńcowej przez stosowanie odpowiedniej diety. Chodzi przede wszystkim o wyeliminowanie z jadłospisu tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, które zastępuje się tłuszczami roślinnymi. Byłoby także pożądane ograniczenie spożywania białka zawartego w mięsie. Opracowywane są receptury potraw zastępujących dania mięsne, a przyrządzanych z soi. Pogłębiona analiza licznych badań wykazała, że dieta sojowa powoduje obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego we krwi średnio o 9,3 proc., obniżenie frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu) o 12,9 proc. i obniżenie trój glicerydów o 10,5 proc., natomiast frakcja HDL (tzw. dobrego cholesterolu) wzrastała tylko o 2,4 proc.

Spożywanie potraw z soi stało się modne w krajach zachodnich. Są smaczne i ułatwiają zachowanie diety bezmięsnej. Potrawy te wspomagają działanie leków przeciwmiażdżycowych. view publisher site



Na ten temat:


Wiedza użytkowników:

badania (64)
choroby (416)
ćwiczenia (13)
diety (50)
intymnie (61)
leczenie (117)
lekarze (9)
leki (64)
operacje (10)
placówki (10)
porady (409)
prośby (1)
przepisy (58)
urazy (18)
wypadki (32)
zabiegi (36)




Realizacja stronki: openBIT